Недоволни родители се жалваха на кмета и общинските съветници от нарушения психоклимат в детската градина преди старта на днешното заседание на местния парламент

Кога ще има мир в ДГ „Мир“. Риторичния въпрос зададоха тази сутрин около 20 родители от детското заведение, които дойдоха на сесията на Общинския съвет, за да заявят недоволството си от управлението и да настояват за освобождаване на директорката Светлана Джаникян.

В присъствието на общинските съветници от Комисията по образование Николай Радев и Едуард Сарафян представители на родителите от всички групи на детската градина разказаха подробно за нарушения психоклимат след идването на Джаникян на ръководния пост през август. По думите на протестиращите две трети от родителите не са съгласни с авторитарния начин на управление и са на мнение, че извинението на директорката няма да доведе до решаване на конфликта, тъй като доверието вече е разрушено.

А той тлее трети месец. Напрежението бе породено от жалба на родителите на 5-годишно момче, че системно е наказвано от лелята в групата да стои на стол, да не закусва и да мие тоалетните. Опитът за изясняване на ситуацията доведе до още по-остър сблъсък на родителска среща, на която директорката и екипът си размениха обиди и закани в присъствие на семействата. Последваха купища жалби до институциите от страните в конфликта. Общината назначи проверки, в резултат на които бяха открити пропуски в действията и на директора, и на персонала. И препоръча подобряване на психоклимата и диалога.

Проблемите започнаха след назначаването на Джаникян. Тя няма подход към учителите и персонала, което рефлектира върху работата с децата ни. Заплашва педагозите пред нас със съд, което е недопустимо. Ние вярваме в екипа, но хората започнаха масово да напускат, обясниха днес майките. Проверка на РЗИ, поискана от тях, открила нарушения при съхраняването на продуктите и приготвянето на храната. Според разказа на една от майките за известен период детската градина била оставена без медицинско лице, което било абсурдно при наличието на 157 деца. В същото време, при занимание по интереси, маса затиснала ръката на 5-годишно момиченце. Тъй като нямало кой да му окаже първа помощ, била потърсена такава отвън.

Кметът Здравко Димитров също се включи в срещата, изслуша жалбите и заяви, че е изключително огорчен от това, което се случва в детската градина. Зам.-кметът по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов обеща, че ще бъде използван ресурсът на администрацията, за да бъде решен проблемът в най-скоро време, но има Кодекс на труда, а и Джаникян е била два месеца в болнични. Той бе категоричен, че всеки сигнал се проверява, а общината е дала указания на директорката да влезе в комуникация с родителите.

Никога не е инициирала  среща с нас. Приема ни, когато сме повече хора и няма как да  откаже, казаха в отговор майките. Те настояват за среща меджу тях, общината и Джаникян, въпреки че се съмняват това да доведе до резултат.