30 000 деца не са обхванати ефективно в електронното обучение, стана ясно на онлайн дебат, иницииран от омбудсмана Диана Ковачева

„Госпожата кара децата да рисуват ченгелчета във въздуха, а тя изобщо не включва камерата, за да я виждат децата“, разказа майка на първокласник по време на онлайн среща на тема „Проблеми пред дистанционното обучение по време на епидемичната обстановка“, инициирана от омбудсмана Диана Ковачева. В рамките на час и половина министърът отговаря по жалби, въпроси и проблеми, изпратени до обществения посредник от родители, учители, директори на училища и граждански организации. Инициативата е в рамките на Международния ден за защита правата на човека – 10 декември.

Майката на първолака попита Красимир Вълчев защо няма изискване учителите, особено тези в начален курс, да преподават при включена камера. Министърът остана изненадан, признавайки, че досега подобен проблем не му е бил поставян, но обеща да се направи регламент с думите: „Ефективното педагогическо взаимодействие изисква визуален контакт“.

Родителите, които присъстваха на виртуалната среща, поставиха изискването за сигурността на децата в мрежата и сигнализираха за целенасочени атаки от страна на по-големи ученици, които нарушавали часовете на по-малките.

Що се отнася до осигуреността с техника и интернет връзка, министър Вълчев обясни, че около 30 000 деца не са обхванати ефективно в дистанционното обучение, но са раздадени 18 000 електронни устройства. Той уточни, че се събира информация на база декларации от родителите, че децата им не могат да осъществяват електронно обучение, но с този списък влизат и ученици, които не желаят да участват в самия процес. Затова и има разлика между броя на тези, които нямат устройства и другите, които са включени в онлайн обучението.

„Много от децата имат смартфорни и учат. Те не са в тези 31 000, които не учат. Има и такива с телефони, но не учат”, посочи министърът.

До януари трябва да бъдат закупени и доставени устройства с училищните бюджети със средствата, които бяха отпуснати от държавата. До тогава школата могат да си помагат взаимно и тези, които нямат устройства да поискат от съседно училище.

На въпрос ще се зачете ли учебната година за децата, които нямат компютри, министърът отговори, че няма причина да не се зачете, защото с тях ще се работи допълнително, а за учениците от 1 до 6 клас занимания ще има и през юни. И добави, че всяка година има компенсаторно обучение за учениците с образователни дефицити.

„Не можем да закупим 700 000 устройства, за да кажем, че сме осигурили равен достъп, но с допълнителните средства системата прави възможното да се осигурят повече устройства”, каза Вълчев. Той подчерта, че ключовият фактор е ученето.

„Важно е да се задават задачи на децата и да се контролира тяхното изпълнение, да се използва проекто-базираното обучение”, каза още министърът. Училищата имали и право да заплатят и интернета на децата, чиито родители не могат да си позволят този разход.

1 КОМЕНТАР

  1. Абсолютно безмислена инициатива на безмилената омбудсманка, която се чуди как да оправдае безмислената си заплата!

Коментарите са затворени.