Болно пеленаче попречило на 32-годишната Недялка да се яви на редовната дата, затова останала за августовската сесия

„При нас е така – не оставяме момичетата никъде да ходя сами. Как ще я пусна от Съединение да дойде чак в Пловдив, може някой да я открадне по пътя“, казва майката на Василка Георгиева. Зрелостничката от СУ „Хр.Ботев“ бе сред първите, които пристигнаха рано тази сутрин в двора на Професионалната гимназия по електроника и електротехника, за да се явят на поправителната матура по български език. Майка и дъщеря станали в 5 сутринта, за да хванат първия автобус и да са навреме в училището, в което е разпределено момичето. Въпреки че се надявала да изкара успешно зрелостните изпити, за да вземе диплома за средно, не успяла на редовната сесия, но пък била амбицирана и през лятото решавала тестове, за да се яви на поправката. Майката на Василка се моли този път щерка й да успее, за да е гордостта на фамилията. Затова решила да я подкрепи, което значи да не се отделя от нея по пътя от родното Съединение до Пловдив. Тя остана през цялото време в училищния двор, за да чака края на изпита.

Общо 397 зрелостници от Пловдивска област се явяват днес на поправителен ДЗИ по български език и литература. Те са разпределени в 13 сгради, а в залите се спазва отстояние от метър и половина между работните места. Освен бележка за допускане и личен документ, на входа от учениците се изискваше да бъдат с маски. Медицински лица мериха температурата на  всеки преди да се озове в изпитната зала.

Едва половината от заявилите участие 26-има ученици дойдоха тази сутрин в гимназията по електротехника. Сред тях бе и 32-годишната Недялка. Тя се обучавала в самостоятелна форма в СУ „Константин Величков“, но въпреки възрастта си, до момента не се е явявала на матура. Имала идея да се пробва още на редовната сесия през юни, но детето й, което в онзи момент още нямало годинка, внезапно се разболяло и осуетило плановете й. Сега го поверила на грижите на свекърва си. Решавала пробни тестове от предходни години, които изтеглила от мрежата и се надява да мине летвата. Недялка остана изненадана, че трябва се пише с химикалка с черен цвят, но от ръководството на училището я успокоиха, че имат достатъчно в наличност.

Пуснахме си отпуск за днес, за да се явим, казаха момчета от ПГ по механотехника и от училището в Хисар, които били скъсани на първата дата, затова решили пак да пробват. Зрелостниците обаче признаха, че нямали никакво време специално да се готвят, тъй като усърдно работели през цялото лято. Надяват на късмет и на знанията, които все още са им пресни.

Общо 763-ма души от областта са заявили участие в поправителната сесия на матурите и поправките на държавните изпити по професия. В цялата страна са 8661, като на български днес се явяват 5466.

Изпитният вариант бе изтеглен в МОН от журналиста от в. „Аз Буки“ Стоян Стоянов, а изпитът започна в 8 часа.