Почитатели на Мадлен Алгафари нямаха търпение за снимка с нея.
Почитатели на Мадлен Алгафари нямаха търпение за снимка с нея.
Почитатели на Мадлен Алгафари нямаха търпение за снимка с нея.

Книгата има за цел да даде в художествена форма знания за чувствата и емоциите на днешния човек. Един от най-тъжните факти в еволюцията ни е, че сме се отдалечили от умението да преживяваме и изразяваме най-автентичната си същност – това, което преживяваме.

Това сподели на пловдивската премиера на книгата си „Чувствам, следователно съм“ психологът и психотерапевт Мадлен Алгафари. Клуб „Библиотеката” се изпълни с нейни почитатели, които напираха не само за автограф, но и за снимка с любимия автор.

Човекът на 21 век е болен от ум,  казва главният герой в една от главите на книгата. Алгафари влизам в спор с Декарт и неговото твърдение, осмислило цяла епоха в историята ни – „Мисля, следователно съществувам“. В книгата има мистика, митология, архетипи, символи и терапевтични послания. Авторът говори за разликата между чувства и емоции, за физика и химия на чувствата и емоциите.

„20 години си седи в мен това заглавие. Емоционалната ни интелигентност е плачевна, нула. На дивана в кабинета ми сядат хора, които не могат да ми кажат какво чувстват в момента. Изключително рядко чувам отговор, който да съдържа име на чувство или емоция – тъжен съм, влюбен съм, засрамен съм, гневен съм. Масово казват: „Мисля, че чувствам”, което само по себе си е оксиморон, или пък „Чувствам дискомфорт”. Но как се казва този дискомфорт – уплашен съм, възмутен съм, болен съм. Емоционалната интелигентност изисква да общуваме добре със собственото си тяло, за да му чуем сигналите и това, което чувстваме, да стане то мотив за наше действие”, разсъждава Алгафари. Според нея от това, което преживяваме зависи и нашето поведение. Качеството ни на живот върви стремително надолу именно поради непознаването на себе си. От раждането до смъртта си ние сме със себе си. И ако не познаваме невидимата част от нас, със сигурност няма как да сме щастливи, е тезата на психолога и психотерапевт.

Малкият принц е един от главните герои в книгата. Повяват се също Ева, Прометей, Пандора, Пинокио, Ной, самата авторка също. Мадлен Алгафари е описала всички възможни чувства, като ги е разделила в четири групи – на страха, гнева, болката и щастието. Различни по цвят са и страниците, на които са описани чувствата. Книжното тяло върви заедно с диск, на който е записана цялата книга с гласа на автора.

Представянето на книгата в клуб "Библиотеката" започна с танцово изпълнение на Виктория Илиева и Георги Попов от "Ера балет".
Представянето на книгата в клуб “Библиотеката” започна с танцово изпълнение на Виктория Илиева и Георги Попов от “Ера балет”.