В спектакъла „Концертът“ са използвани песни от репертоара на Янка Рупкина, ансамбъл „Филип Кутев” и квартет „Славей”

С красотата на българската народна песен, разказана по приказен начин, ще се запознаят зрителите на спектакъла „Концертът”, дело на театралния дует Петър Тодоров и Десислава Минчева.  Авторският проект на режисьора и актрисата е част от програмата на Пловдив 2019. Премиерата е на 7-и юни от 19.00 часа в Държавен куклен театър – Пловдив.

Квартет от четири кукли – народни певици, под диригентството на петата –  Десислава Минчева, ще пресъздаде ежедневието на българката. В представлението са използвани музикални теми от едни от най-въздействащите български народни песни в тяхното автентично звучене. Включени са песни от репертоара на  Янка Рупкина, квартет „Славей“, ансамбъл „Филип Кутев“, инструменталиста Недялко Недялков.

Творческият екип се допълва от още две утвърдени имена – Ханна Шварц – кукли и сценография, и Николина Костова-Богданова – костюми. Куклите са с човешки размери. Костюмите са от шопската, родопската, кюстендилската и пиринската фолклорни области и са изработени в ателието на един от най-известните майстори Петър Чекуров. Един от костюмите е над 100-годишен, подарък от възрастна родопчанка.

Десислава Минчева разказва, че за ролята си в представлението се е доверила на вокалния педагог Пламена Седянкова, а за автентичните танцови изпълнения – на ансамбъл „Родопа“.

След премиерата в Пловдив „Концертът“ ще бъде представен в Смолян, ще участва на фестивал в Бурса, а през декември ще гастролира на закриващите събития за Европейска столица на културата в Матера, Италия.

Спектакълът е продукция на Център за изкуства „За Родопите“ – Бостина, чиито театрални и танцови спектакли са гостували в над 40 държави на всички континенти по света и са носители на престижни национални и международни театрални награди.