Талантливото момиче пребори конкуренти от 99 държави, впечатлила журито с танц на божура

„Нямам думи за опиша впечатленията си. Китайската култура е необятна, обичам езика и традициите на тази страна и сбъднах мечтата си да се явя на световно състезание, което да спечеля”.

Това разказа развълнуваната 12-класничка от Френската гимназия Лора Тоскова, която стана първа в Европа по китайски език и се нареди на второ място в света. Зрелостничката се пребори с конкуренти от 99 държави на състезанието „Китайски езиков мост”, което се състоя в град Кунмин, провинция Юннан. Днес тя бе посрещната като истинска звезда в училището си, мина по червения килим, за да се озове в прегръдките на директора Мариела Николова, докато 12 „и” скандираше името й.

Лора, която е родом от Асеновград, зае второ място в националния етап на конкурса през май, което й осигури правото да представя България в екип със Станислав Макреев от столичното 18 СУ “Уилям Гладстон”.

Надпреварата, която се провежда в реалити формат, е била излъчвана по местен телевизионен канал. Милиони зрители са станали свидетели на различните кръгове, в които участниците са говорили на традиционен китайски език, изпълнявали са шоу програма и са отговаряли на въпроси от различни области, като литература, история, география.

„Цялото състезание продължи повече от две седмици. На място ни дадоха ни материали и имахме на разположение два дни да се готвим за първи кръг. Втори тур изискваше реч на китайски. Моята беше свързана с китайския танц. От 5-годишна тренирам модерен балет и отделно от това сама разучавам китайски танци. На състезанието се представих с танц на божура, облечена с полутрадиционен китайски костюм”, разказа Лора.

На въпроса защо е избрала да учи китайски вместо по-популярен език, Лора отговори: „Искам да бъда различна”. Второто място на конкурса й носи пълна едногодишна стипендия за китайски университет, но не е направила избор между Пекин и Шанхай. Категорична е обаче, че ще продължи с китайския език. Още не е решила каква специалност ще предпочете.

В чуждата държава не срещнала никакви езикови трудности. Напролет Лора ще бъде абитуриентка, а мечтата й е един ден да стане посланик на България в Китай.

„Не просто Лора е прекрасна, а цялата китайска паралелка. Това е успех за България и показва, че изучаването на екзотичен език не е непостижимо”, горда е класната Мария Янакиева, която им преподава по български език и литература. В подготовката на Лора за състезанието, освен титуляря Веселина Узунова, помогнала и Ниу Сюе Дзиао, която преподава китайски в 18. СУ.

След успеха на Лора във Френската гимназия обмислят отново да разкрият китайска паралелка. Тази година се дипломират 23-та ученици, приети преди пет години. Голяма част от тях вече имат оферти за работа още преди да са завършили. Училището се отказа от китайския преди години, след като бе орязан план-приемът от Регионалното управление по образование. „Имаме куража, утъпканата пътека, резултати и подкрепа от бизнеса”, каза директорът Мариела Николова. В страната има доста училища със СИП по китайски, но само 4-5 училища имат профилирани паралелки с 18-20 часа по азиатския език седмично, уточни Николова.

12 “и” псрещна Лора като звезда и дори й изпя традиционна китайска песен.