Координаторът на проекта Светлана Лесинска показва наръчника с разработени уроци и добри педагогически практики.

ОУ „Кочо Честеменски” състави „Малка книжка за големия гняв” по английски модел. Двуезичен наръчник за учители събира разработки на уроци и методи за квалификация

Координаторът на проекта Светлана Лесинска показва наръчника с разработени уроци и добри педагогически практики.
Координаторът на проекта Светлана Лесинска показва наръчника с разработени уроци и добри педагогически практики.

Личен пътеводител за контрол на гнева ще помага на учениците да се справят с агресията. По английски модел екип от учители и психолози на ОУ „Кочо Честеменски” съставя „Малка книжка за големия гняв“, насочена към ученици от 1 до 3 клас. Стъпка по стъпка, всяко дете се учи как да управлява чувствата си, като указанията в книжката са своеобразен персонален гид за овладяване на емоциите. Книжката е строго индивидуална, като ученикът може да я дописва, дорисува, апликира.

„Гневът е част от нас, но трябва да е конструктивен и да го укротяваме. Водещо е детето, възрастният има само подкрепяща функция. Ако казусът е „Иван ме дразни” и детето трябва да каже какво ще направи, то обичайно заявява: „Мразя го”. Новата мисъл трябва да бъде: „”Иван е мой приятел, но понякога е непоносим”, обяснява идеята на книжката психологът на училището Златка Драгнева. Възрастният обаче не бива да дава готов отговор, нито пък да казва кое е правилно или не, а да остави детето само да стигне до правилния извод. При първокласниците, които не могат да четат, се намесва учителят, но това може да направи родителят или по-голям ученик.

С най-малките пък се работи по метода „Капитан на чувствата”. 6-годишните бъдещи първолаци се учат как да разпознават емоциите си и как да говорят за тях под формата на игра. Капитан е този, който може да овладява чувствата си и знае какви техники да прилага, за да ги контролира.

Методите за намаляване на агресията са адаптирани по модел на едно от водещите училища във Великобритания –Грийн Лейн. Проектът между училището в Североизточна Англия и ОУ „Кочо Честеменски” има за цел споделяне на идеи, знания и ноу-хау за постигане на по-добри резултати в учебната работа. В резултат на партньорството са създадени виртуална библиотека с над 150 урока и учебно помагало,обяснява ексдиректорът на училището Елена Налбантова. Разучени са 5 модела за по-добро управление на класната стая и 3 модела за квалификация на учителите.

На базата на опити и педагогически експерименти, пловдивските преподаватели създават двуезичен наръчник за учителя – на български и английски.

„В рамките на три раздела ние сме описали опита си. Споделяме нашите методи за квалификация и тези, които сме научили от английска страна. Включени са и методи за намаляване на агресията, както и методически разработки на уроци. Изработихме единна таблица”, обобщава Налбантова, която е щастлива, че за последните три години броят на учениците се е увеличил със 70 на сто и резултатите от външното оценяване са се повишили.