Ако получи статут на иновативно училище, СУ „Патриарх Евтимий” открива паралелка с проектно базирано обучение от 5 клас

DSCF0893

С поредица събития, ден на отворени врати, концерт и благотворителни кампании бележат 75-годишния юбилей на СУ „Патриарх Евтимий“. Популярно като някогашната „Лиляна“, училището днес може да се похвали с най-голям брой ученици в целия град – 1650. То единствено успя да се пребори в конкурса на фондация „Америка за България“ за „Училище на бъдещето“. Идеята на проекта е изграждане на център за природни науки „От атома до Космоса“, който трябва да е готов до средата на следващата година. Сумата, отпусната от фондацията, е 150 000 лева, но за финализирането на проекта са нужни още толкова. Училището ще използва сумата от преходния остатък в делегирания си бюджет, но търси и дарители. Центърът ще бъде разположен на втория етаж на основната сградата и ще се състои от тематично оформени кабинети по биология, география, физика, химия, математика. Първите дарения вече са факт.

„Стартираме в началото на юли. Не знам дали ще съумеем да се справим до 15 септември. Срокът ни е 18 месеца, считано от януари т.г. Закупуваме модулни маси и столове, които позволяват да бъдат подреждани в различни конфигурации за работа по групи или в кръг. Ще закупим тъчскрийн дисплеи. Всяко дете в центъра ще има лаптоп-таблет”, обясни директорът Валентина Георгиева.

В центъра ще се обучават децата от иновативната паралелка в 5. клас, в случай, че училището получи статут на иновативно. Резултатите ще станат известни на 31 май. От 5. до 7. клас децата децата ще работят на принципа на проектно базираното обучение. В края на всеки клас се предвиждат експедиции. Желаещите да кандидатстват за иновативната паралелка, трябва да подадат удостоверение за завършен начален етап и мотивационно писмо. При равен резултат под внимание ще бъде взет успехът от външното оценяване след 4.клас.

На юбилейния благотворителен концерт в Дома на културата на 5 май са поканени бивши учители и именити възпитаници, сред които президентът Петър Стоянов – 1997-2002, актрисата Цветана Манева, шефът на компютърни престъпления в ГД БОП Явор Колев, апелативният прокурор Росен Димов, дългогодишният ректор на ПУ проф. Огнян Сапарев, европейската шампионка по лека атлетика Лиляна Томова. На концерта ще присъства и д-р Ангел Енчев, чиято майка е била преподавател в училището.

При създаването си училището приема името на царица Йоана. Лиляна Димитрова – деятел на младежкото работническо движение, която загива за идеите си само на 26, е патрон на училището в продължение на 46 години. С решение на Общинския съвет на Пловдив се преструктурира в Средно общообразователно училище „Св. Патриарх Евтимий”.

DSCF0892

На днешния благотворителен базар в двора на училището децата предлагаха кулинарни вкусотии и керамични часовници и чинии, изработени от клубовете „Вълшебството на цветовете“ и „Палитра“. Младите таланти заминават през лятото за Чехия и Германия, за да обменят опит със свои връстници, каза преподавателят по изобразително изкуство и художник Елица Гигова. Те ще обменят опит със свои връстници, а срещите са организирани от българи, живеещи в двете държави. Часовете в двата клуба не се провеждат в класната стая, а сред природата, в детския отдел на НБ „Иван Вазов”, в музеи и галерии.

„Там децата усещат по друг начин цветовете. Тези, които са по-потиснати, когато излизат навън в жизнена атмосфера с игри и забавления, излизат от мрачното настроение, от силата на черното и кафявото и преминават към по-свежи нюанси. Емоционалното им състояние се променя и стават много по-съсредоточени. Иновативната среда е целта на клубовете по извънкласни занимания”, обяснява Елица Гигова.

Децата посадиха бегонии с цветовете на родния трибагреник в двора на училището днес.
Децата посадиха бегонии с цветовете на родния трибагреник в двора на училището днес.