Любовно есе прати  17-годишна от ЕГ „Иван Вазов” на финала по руски  език в  Сочи

Лидия(вляво) на награждаването в Сочи
Лидия (вляво) на награждаването в Сочи

Деляна  ЛУКОВА

17-годишна ученичка от Пловдив попадна в призовата десятка по руски език в света. Признанието за Лидия Иванова от ЕГ „Иван Вазов”  дойде от международния конкурс, организиран от фонд „Руский мир”, който подпомага изучаването на руския език в различни краища на планетата. Единадесетокласничката пребори 3000 участници и се класира за финалите в Сочи. Там се провежда ежегодната асамблея, на която се събира елитът на русистиката в света, и Лидия бе наградена с диплома, таблет и енциклопедия на музея „Пушкин”. Пловдивчанката и неин връстник от Сърбия са единствените в топ 10, за които руският не е майчин език, което прави завоеванието им още по-значимо.

„Великое руское слово” е темата, по която участниците от цял свят трябвало да пишат съчинения. Естествено, на езика на Пушкин.  В есето си Лидия разказва своята лична история как руският се превръща за нея във велик език.

„Ако трябва да съм честна, дойдох в гимназията заради испанския, руски не ми се учеше особено. В 9 клас не си давах особени усилия, знаех как да се представям, да си поискам нещо и да чета. Всичко се промени миналото лято, когато се запознах с едно момче на морето и се влюбихме. Английският му беше много слаб, така се единствената възможност за комуникация се оказа руският. Той беше руснак. Така постепенно се влюбих в руската култура, литература и история. Като се прибрах вкъщи, минах сама цялата руска граматика , участвах в олимпиада по езика и се класирах за националния кръг. Започнах да чета в оригинал стиховете на Пушкин”, разказва предисторията Лидия. Разстоянието си казало думата и от голямата любов вече е останало добро приятелство.  Но страстта към руския не изчезва и мечтата на 17-годишното момиче е да учи биохимия в Санкт Петербург.

След като името на Лидия попада в списъка на победителите, тя получава покана за участие в асамблеята в Сочи, където трябвало да презентира есето си пред журито и да участва в дискусия за промените в съвременния руски език.

„Преживяването си струваше. Настаниха ни в 4-звезден хотел, разгледахме олимпийското градче, видях пистата на Формула 1, запознах се с ректора на университета в Санкт Петербург, където искам да уча”, щастлива е Лидия, ученичка на преподавателя Браминир Филипов.

 

1 КОМЕНТАР

  1. Браво на момичето! Руската отново доказа, че е най-елитната гимназия в Пловдив!

Коментарите са затворени.