Лидия с почетен знак, връчен от председателя на Общинския съвет арх. Илко Николов

Четирима от Спортното в топ 10, седмокласничката Виктория Радева стана втора, Антонио Папазов от ТЕТ-а се нареди след нея

Лидия Ненчева получи велосипед от спонсора на събитието
Лидия Ненчева получи велосипед от спонсора на събитието

 

Деляна ЛУКОВА

Златната медалистка от младежката олимпиада в Китай Лидия Ненчева се окичи с титлата „Най-добър млад спортист на Пловдив” на церемонията, организирана от община Пловдив тази вечер в Новотела. Зрелостничката  от Спортното училище с най-точен мерник под тепетата, която е и бронзов меладист от световното по спортна стрелба, си тръгна с парична премия и почетен знак, връчен й от председателя на Общинския съвет арх. Илко Николов. Черешката на тортата бе велосипед, предоставен от фирмата спонсор на събитието.

Четирима възпитаници на Спортното училище, начело с Лидия, влязоха в десетката на най-добрите млади спортисти на Пловдив. Ана-Мария Стоилова –  двукратна световна шампионка по спортна аеробика до 17 години, остана пета. Тя е в 11 клас, профил „Спортна гимнастика”.  На седмо място в класацията е Деян Пампорджиев – сребърен медалист от европейско по вдигане на тежести до 23 години.  Девета се нареди Джесика Иванова, която е с бронзов медал от европейско по вдигане на тежести.

11-класникът от Професионалната гимназия по електроника и електротехника Антонио Папазов се оказа под номер три в елитната годишна надпревара. Той е световен шампион по спортна аеробика индивидуалто и в смесени двойки, носител е на две първи места от световни купи. В момента се готви за участие на държавно първенство и световни купи в Япония, Португалия и България. „Няма кой да го мине в света, догодина минава в категория „мъже”, горда е треньорката Димитрина Къндева.

Световната шампионка по ускорен шах за тази година – Виктория Радева, се класира на почетното второ място. Седмокласничката от СОУ „Никола Вапцаров” е младата шахматна надежда на Пловдив и получи награда си от зам.-кмета по култура и образование Стефан Стоянов.

Пред „Уча в Пловдив” номер 1 сред младите спортисти Лидия Ненчева заяви, че се готви за европейско в Холандия и световни купи в Германия и Корея.

„Не знам как ще се справя с училище, а ще трябва да се явявам и на матури, защото тази година завършвам. Искам да остана в Пловдив, за да продължа да тренирам. Вероятно ще продължа образованието си в Пловдивския университет, но още не съм решила точно каква специалност”, каза развълнувана абитуриентката. Мечтата й е да спечели квота за Рио и златен медал от олимпиада.