Тестовете за коронавирус на учениците да се правят вкъщи от родителите. Това е становището на Синдиката на българските учители, обяви днес по БНТ лидерът Янка Такева.

“Тестването е решение за връщане към присъствено обучение, но трябва да се извършва от родителите, не от учителите в училище, както иска сега някой да ни вмени това задължение. И децата да идват с направения тест в училище”, заяви Такева.

Според нея, ако тестването се прави в началото на учебния ден, то учителите е необходимо да променят целия режим на работа и да изгубят един учебен час.

“Защо превръщате учителите в слугини? Това не е ролята на учителя”, застана Янка Такева зад нежеланието на педагозите да правят тестове два пъти седмично сутрин в началото на първия час.

В момента в МОН се обсъждат два варианта – единият, при който тестовете се правят от родителите, и втори вариант – от учителите в класната стая.

На съботния протест, който родители организираха срещу онлайн обучението, преобладаващото мнение бе, че тестовете трябва да се правят в училище, тъй като родителите не са достатъчно компетентни и ще губят твърде много време сутрин.