За втора поредна година родителите на децата от СУ „Св. Константин-Кирил Философ“ и началният педагог Десислава Кръстева организират планински преходи и забавления през ваканцията

 

Десет семейства на третокласници решиха да прекарат заедно няколко дни от ваканцията, за да могат децата им да се забавляват, а те да заздравят приятелствата помежду си, които вече са изградили след поредица успешни дейности и инициативи. Сред главните герои при реализация на начинанието е класната Десислава Кръстева. Още когато поела мъниците като първолаци, тя си поставила за цел да изгради партньорски отношения с родителите, но резултатът надминал в пъти очакванията й.

След като миналата година посетили обсерваторията в Рожен, архитектурния и художествен паметник с национално значение Агушеви конаци,Каньона на водопадите,панорамната площадка „Върхът“, пещера „Надарска“, която изисква пролазване, за да влезеш и излезеш от малкия й вход,  и преодолели успешно няколко различни по трудност трасета  с екстремности в „Тролея на Тарзан“ , майсторили пататник и клин, тази година решили да се прехвърлят от Родопите в Рила.

„Предложението дойде от няколко майки след  онлайн обучението и социалната дистанция по време на ковид пандемията. Тъй като нямаше как да се организират училища сред природата  през учебната година, ние създадохме наши си летни приключения“, разказва началният педагог от СУ „Св. Константин-Кирил Философ“ Десислава Кръстева.

Наели водач, тъй като Рила е най-високата планина на Балканите, от нея водят началото си реките Марица, Искър и Места и има 140 езера. Събрали се десет семейства, а възрастта на децата варирала от 2 до 16 години. Тази година групата за приключения през  лятото се увеличи с две фамилии от САЩ и Великобритания, които се прибрали  в Пловдив и вече са част от 3 б клас. Разгледали Сарафската къща в Самоков, свързана с еврейската фамилия Арие, и открития етнографски музей, който нагледно показва добива и обработката на желязна руда в района. Стигнали и до Седемте рилски езера, като по пътя Кръстева снимала различни видове растения и насекоми, които след това децата да проучат кои са  и опишат особеностите им. Те ще трябва да изготвят и презентации за пътешествието, за да ги представят наесен пред своите съученици, които не са успели да се включат в начинанието.

“Идеята е повече деца да се насладят на многообразието и красивата природа на страната ни. А това, че тези летни прикючения със своите забележителности са запомнящи се, учениците са доказали и в клас, когато работят върху природните области на България”, пояснява Деси Кръстева.

На 20 август тя е организирала поредно приключение – посещение на водната пещера „Голубовица“. Тя се отваря за доста кратък период  през  годината и сега е моментът да бъде видяна.

Доказателство за това, че в 3 б клас важи максимата „Един за всички, всички за един“ е поредицата акции на родителите в подкрепа на Никол Томова, която се бори с коварно заболяване. Учениците и техните родители организирали няколко събития с мотото „От деца за дете“: Коледен базар „Капана“, в който с ръчно изработени коледни сувенири и украси се включили и други училища от града и страната. „Мартеници  за Никол“, Велкиденски базар „Капана“, благотворителен концерт с участието на групи от целия град били другите акции, от които събраната сума стигнала 40 000лв.

„Изключително активно се включвам в организацията на всички инициативи. Това го правя първо за моите деца – да видят, че независимо в каква ситуация ще попаднат, винаги ще се намери подкрепа. Щастливите им усмивки и удволетовреността нямат цена“, казва Виолета Шумкарова – родител на дете от 3 б клас.