Ученици от ПГ по хранителни технологии и техника демонстрираха производство на крем за лице с билкови екстракти, изработиха брошура и сайт за продажбата му в интердисциплинарен урок

Как да се предпазят от злоупотреби в мрежата, защо трябва да ползват сложна парола, която да не казват на никого, да бъдат внимателни, когато отварят линкове и инсталират приложения. Тези и други полезни съвети научиха по време на изключително атрактивен уъркшоп днес ученици от ПГ по хранителни технологии и техника. В ролята на лектори влязоха преподаватели от Южна Африка и Чехия, които гостуваха днес на Гугъл референтното училище, което бе домакин на международно събитие в рамките на проект YDML, посветен на дигиталната медийна грамотност. Проектът на Център за творческо обучение има за цел да повиши компетентностите на младежите в областта на цифровата медийна грамотност. Езиковата бариера по никакъв начин не попречи на обучители и обучаеми, които се впуснаха в половинчасовото приключение, разделени на пет екипа.

„В началото много се притеснявах, че няма да разбера заданието, защото английският не ми е чак толкова добър, но лекторите бяха страхотни, предразположиха ни и ни накараха да се чувстваме невероятно. Говорихме за начините, по които можем да преодолеем пристрастяването към мобилните телефони, като излизаме с приятели на любими места или пък отидем на разходка сред природата със семействата си“, разказа Габриела Петкова от 9 г клас. Тя се обучава в паралелка 1:1 и бе сред участниците в уъркшопа, които получиха задания да откриват послания и евентуални скрити цели в дадени текстове, а след това да ги анализират.

Гости по проекта бяха четирима ученици от Смичовска средна професионална гимназия в Прага. Те пък с радост откликнаха на поканата на пловдивските си връстници да гостуват в ефира на ученическото радио на ПГХТТ и разказаха за това как минава един техен учебен ден, какво вълнува чешките гимназисти, какви са техните хобита и интереси.

Чуждите гости присъстваха и на интердисциплинарен урок по биология, чужд език и лабораторна работа по професията, проведен с три групи ученици, свързани с видеовръзка. Екип на Учебна компания „Скай бюти козметик“ презентира технологичния процес на производство на крем за лице с билкови екстракти. След като се запознаха подробно със съставките, гостите не на шега провокираха младите лаборанти с въпроса: „А този крем ще ни направи ли по-млади?“. Христина, която изпълнява ролята на мениджър, отговори, че сами ще имат възможност да се убедят в свойствата му, тъй като ще го получат като подарък. Чешките преподаватели се интересуваха от начина, по който функцонира компанията и от това как учениците разпределят позициите си в нея.

Докато гимназистите от специалност „Технологичен и микробиологичен контрол“ обясняваха процеса на производство, в същото време техни съученици, настанени в кабинетите на новия STEM център, се заеха с изработката на брошура и сайт за продажба на козметичните продукти.