Ученици от ПГ по хранителни технологии и техника демонстрираха производство на крем за лице с билкови екстракти, изработиха брошура и сайт за продажбата му в интердисциплинарен урок

Как да се предпазят от злоупотреби в мрежата, защо трябва да ползват сложна парола, която да не казват на никого, да бъдат внимателни, когато отварят линкове и инсталират приложения. Тези и други полезни съвети научиха по време на изключително атрактивен уъркшоп днес ученици от ПГ по хранителни технологии и техника. В ролята на лектори влязоха преподаватели от Южна Африка и Чехия, които гостуваха днес на Гугъл референтното училище, което бе домакин на международно събитие в рамките на проект YDML, посветен на дигиталната медийна грамотност. Проектът на Център за творческо обучение има за цел да повиши компетентностите на младежите в областта на цифровата медийна грамотност. Езиковата бариера по никакъв начин не попречи на обучители и обучаеми, които се впуснаха в половинчасовото приключение, разделени на пет екипа.

„В началото много се притеснявах, че няма да разбера заданието, защото английският не ми е чак толкова добър, но лекторите бяха страхотни, предразположиха ни и ни накараха да се чувстваме невероятно. Говорихме за начините, по които можем да преодолеем пристрастяването към мобилните телефони, като излизаме с приятели на любими места или пък отидем на разходка сред природата със семействата си“, разказа Габриела Петкова от 9 г клас. Тя се обучава в паралелка 1:1 и бе сред участниците в уъркшопа, които получиха задания да откриват послания и евентуални скрити цели в дадени текстове, а след това да ги анализират.

Гости по проекта бяха четирима ученици от Смичовска средна професионална гимназия в Прага. Те пък с радост откликнаха на поканата на пловдивските си връстници да гостуват в ефира на ученическото радио на ПГХТТ и разказаха за това как минава един техен учебен ден, какво вълнува чешките гимназисти, какви са техните хобита и интереси.

Чуждите гости присъстваха и на интердисциплинарен урок по биология, чужд език и лабораторна работа по професията, проведен с три групи ученици, свързани с видеовръзка. Екип на Учебна компания „Скай бюти козметик“ презентира технологичния процес на производство на крем за лице с билкови екстракти. След като се запознаха подробно със съставките, гостите не на шега провокираха младите лаборанти с въпроса: „А този крем ще ни направи ли по-млади?“. Христина, която изпълнява ролята на мениджър, отговори, че сами ще имат възможност да се убедят в свойствата му, тъй като ще го получат като подарък. Чешките преподаватели се интересуваха от начина, по който функцонира компанията и от това как учениците разпределят позициите си в нея.

Докато гимназистите от специалност „Технологичен и микробиологичен контрол“ обясняваха процеса на производство, в същото време техни съученици, настанени в кабинетите на новия STEM център, се заеха с изработката на брошура и сайт за продажба на козметичните продукти.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.