Празнуваме историческото достойнство да имаме в пантеона си архетип на единението, каза в словото по повод 186-тата годишнина от рождението на Апостола журналистът Владислав Севов

С поклонение пред паметника на Васил Левски на централната алея на „Бунарджика“ и полагане на венци и цветя в Пловдив беше почетена 186-тата годишнина от рождението на Апостола. На общоградското честване присъстваха представители на държавната и общинската власт, на политически и обществени организации, граждани и доброволци на БЧК, които раздаваха вода заради високите температури. Участие взеха военен духов оркестър, представителен взвод от Пловдивския гарнизон, венценосци, членове на комитет „Родолюбие“ и общински комитет „Васил Левски“.

Слово произнесе Владислав Севов – журналист в БНТ Пловдив, носител на Награда „Пловдив“ в за 2022 г.

Ето пълния текст на словото на Владислав Севов:

Уважаеми господин Областен управител, уважаеми господин Председател на Общинския съвет, уважаеми господа заместник-кметове, кметове на райони, общински съветници, уважаеми колеги, съграждани и гости,

Обръщам се към Вас с надеждата, че днес ще празнуваме. Повече радостно и чистосърдечно, отколкото със строгостта на официалното честване. Защото празнуваме раждането на най-почитания деятел от националнореволюционния ни именник, а и вероятно най-почитания от всички българи въобще. Празнуваме историческото достойнство да имаме в пантеона си архетип на единението. Празнуваме сполучливото скачване на история и предание, които извайват идеал – митологизиран, но и безспорен. Празнуваме възможността да изричаме анафорично „празнуваме“, без предубеждения.

Да се вживеем в това единствено предимството на днешния ден пред безспорния му по-мощен събрат през февруари. Мнозина виждат парадокс в по-внушителното честване на деня на смъртта, но то вероятно е последование на вековните наредби за почитане на безсмъртието. Както в християнския календар големите тържества в почит на мъчениците са именно дните на тяхната физическа смърт – на тяхното успение (дума, чието звучене препраща едновременно към заспиване, но и към успяване по пътя към вечен живот). И на двете дати, в изразите на памет за Апостола, сме призвани да припомняме градивни и приобщаващи завети.

Едва ли имаме друг исторически образ, в чието наследство с такава плът да присъства идеята за единение. При Левски, разбира се, тя тръгва от най-прагматични устои – единството е самосъхранително за първия ни истински строен революционен план през Възраждането – отвъд разпилените четнически погроми и отвъд покорността пред външни сили. Единението в тази апостолска мисия е уставно изтъкнато, но и ярко изричано като кредо в писма, записки, разговори… Опоетизирано после в сентенциите, изведени от там, много от които знаем от невръстни. Ето така Левски става покровител на мечтаната сплотеност. Както и на много други достойнства, но като че ли това е днес най-насъщното. И лично аз с тази мисъл ще положа днес букета си под неговия образ, така подобаващо разположен в полите на централния пловдивски хълм.

Впрочем има и един все така популярен, но местен „парадокс“ около паметта за Левски – именно това разположение на бюста на безспорния национален символ в низините на хълма, на чийто връх е събирателния исполин на съветския войник. Изработването от академик Иван Лазаров и поставянето на този скромен на вид монумент е начинание на обществото на карловци в Пловдив, които смятат, че фигурата на техния велик съгражданин много сполучливо ще се впише в тъкмо залесения парк. По-късно уважаемите дейци на Общинския комитет „Васил Левски“ го извеждат в тази по-централна част, но все така –  сред този хубав пробив на природата в градския център. Природата, която е била заслон и прикритие за Апостола – какво по-сполучливо местонахождение! А и висотата и височината са толкова различни величини, колкото различни са величието и величаенето. Знайно е у нас монументите от коя епоха са най-грамадни и високо изведени. А паметта за Левски определено няма нужда нито от висока надморска кота, нито от помпозна пластичност.

Неговото водачество в народностното съзнание е феномен, който изумява. Със сигурност много българи безусловно го поставят в челото на списъка с национални герои, без да могат да обяснят точно защо. Скоро си говорихме със спътници по един културен маршрут, че много семейни истории препредават някаква лична съпричастност към Левски и даже  често посочват конкретно място на укриването му в някоя стара фамилна къща. Толкова са много тези места, че Апостола не би смогнал да ги обиколи, даже ако беше живял два пъти по-дълго. А самият той явно също е вярвал в силата на сказанието, на творчеството…

Неслучайно в легендарния му тефтер заемат немалко страници песни на Ботев и Чинтулов. Има една много изкусна хипотеза в романа на Яна Язова – че „На прощаване“ в тефтерчето на Левски не е просто препис, а строфите му са сътворявани гласно от Ботев и в същия миг – записвани от Левски при предполагаемата им среща в Букурещ. И дори – че новородената гениална творба е надграждане на няколкото несръчни куплета, също реално присъстващи в бележника на Апостола.

Ето как в този въображаем сюжет опитният вече революционер уверява младия си следовник в нуждата от неговите песни: „Чул съм от един грък за някой си елински поет, когото назоваваше Амфион. Този Амфион съчинявал песни и свирел тъй хубаво, че накарал с песента си камъните сами да тръгнат от полето, да дойдат на едно определено място, да се сложат един върху други и да изградят крепостта Тива… Тъй и ти със своята песен можеш да накараш войник след войник да тръгнат от българските села и градове, млади и стари мъже от всички кътчета на родината да се съберат в една голяма войска и да се хвърлят в бой срещу врага.“

Ето, Левски за нашия народ е и реалност, и песен, с които можем да местим камъни. И ако не запращаме тези камъни едни срещу други, може и в съвременността да се роди пример за голям съвместен градеж.

Честит празник!

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.