11-класници от професия „Танцьор“ на СУ „Св.св. Кирил и Методий“ пресъздадоха обичая, който се изпълнява в Съединение, напълниха им престилките с яйца, плодове и козунаци

„На стопанката на този дом, на учителите и учениците пожелавам късмет“, каза 11-класничката Стела Вучева и топна китка здравец в 200-годишното менче на прабаба си Гита. Тя бе избрана единодушно да бъде кума във възстановката на пролетния обичай в СУ “Св.св. Кирил и Методий” днес. Момичетата от професия „Танцьор“ пресъздадоха ритуала, който се изпълнява в Съединение, откъдето е и Стела. Навремето прабаба й го получила от своята свекърва в деня на сватбата си – пълно с жълтици и здравец, за да има берекет в дома й и да народи деца. След това менчето се предавало от поколение на поколение, докато днес се оказало от нея. Родителите й заръчали да пази семейната ценност, за да я видят един ден и на нейната сватба.

Хореографът Нели Карабахчиева даде начало на танца „Кума“, който момичетата изиграха пред публика от първокласници. Водачката се избирала с чоп, а тя пък посочвала коя да й бъде подгласничка. С песни и наричания обикаляли всяка къща и наричаби за членовете на семейството, а в домовете на момичетата пеели песни. Първолаците напълниха престилките на лазарките с яйца, плодове и козунаци, както повелява обичаят.

„Брала мома ягоди в момкови ливади, брала що ги брала, на момко ги дала…“, попяха лазарките, които обиколиха и благословиха цялото училище.

„Вечерта се събират на хоро в центъра на селото и всяка девойка отива при момчето, което си е харесала. Събраните пари от лазаруването се заделят за зестра на кумата“, обясни още Карабахчиева.

Ден преди празника танцьорките, водени от директора Таня Николова, бяха посрещнати и от кмета Димитър Колев. Домакинът им подари по едно сурово яйце, което символизира безсмъртието. Вярва се, че с него са се разваляли магии и са се правели гадания за бъдещето, а къща, която е посетена от лазарки, е щастлива и благословена. Те пресъздадоха ритуала и пред експертите от Регионалното управление на образованието.