Талантът от СУ „Черноризец Храбър“  с най-високо отличие от финала на Международния турнир „Математика без граници“

Десетки пловдивски математици завоюваха отличия от престижното състезание

Зам.-кметът Стефан Стоянов връчва отличия на Петър Узунов и Демира като миналогодишни победители на Азиатската олимпиада.
Зам.-кметът Стефан Стоянов връчва отличия на Петър Узунов и Демира като миналогодишни победители на Азиатската олимпиада.

Лавров венец и златна купа от финалния кръг на IV международен турнир „Математика без граници“ спечели пловдивският четвъртокласник Петър Узунов. Ненадминатият математик е ученик на СУ „Черноризец Храбър“ и за поредна година ще се състезава на Азиатската математическа олимпиада – AIMO. Той ще пътува за световното състезание в Сингапур с Демира Недева от ОУ „Захари Стоянов“. За участието на двамата таланти общината отпусна по 2000 лева. Демира спечели от „Математика без граници“ лавров венец и сребърна купа в общото класиране, заедно с Димана Праматарова от ОУ „Райна Княгиня“ и Атанас Семов от Математическата гимназия.

Във финала на „Математика без граници“ участваха над 1200 ученици от 1 до 12 клас от 11 страни: Азербайджан, България, Казахстан, Киргистан, Македония, Малта, Русия, Румъния, Турция, Узбекистан и Хонг Конг, след проведените три предварителни кръга през учебната година.

В индивидуалното състезание в продължение на един астрономически час учениците решаваха 20 математически задачи със свободен и избираем отговор. В отборното за 45 минути екип от трима ученици се състезава в математическа щафета от 5 задачи. Отговорът на всяка задача се съдържа в условието на следващата.

Победителите бяха наградени на церемония на античния форум в Несебър. 27 учители получиха плакет с надпис за принос в развитието на турнира. Пловдивският преподавател, който бе отличен, е  Иван Бонев.

Общото класиране беше извършено на базата на сбора от точки от двата най-добри резултата от трите предварителни кръга на турнира (есен, зима и пролет) и на удвоения резултат от финала. По регламент в общото класиране за купите на турнира участват до трима най-добри състезатели от страна – участничка.

Ето и пловдивските носители на медали:

1.       Александър Манев – Математическа гимназия – бронз

2.       Александър Цветков – Частно училище „Дружба“ – сребро

3.       Ангел Попов – ОУ „Душо Хаджидеков“ – бронз

4.       Атанас Илиев – МГ – бронз

5.       Атанас Семов –МГ – бронз

6.       Атанас Бунтов – МГ – бронз

7.       Атанас Добрев – МГ – сребро

8.       Демира Недева – ОУ „Зхари Стоянов“ – злато

9.       Денис Божков – ОУ „Яне Сандански“ – бронз

10.   Димана Праматарова – ОУ „Райна Княгиня“ – злато

11.   Ива Ичевска – ОУ „Райна Княгиня“ – бронз

12.   Иван Арабаджийски – ЕГ „Пловдив“ – бронз

13.   Климентина Савова – МГ – бронз

14.   Константин Кискинов – МГ – сребро

15.   Мона-Никол-Апостолова – Апостолова – ОУ Ал. Константинов“ – бронз

16.   Натали Бекярова – МГ – сребро

17.   Николай Пехливанов – МГ – бронз

18.   Петър Стаменов – СУ „Патриарх Евтимий“ – бронз

19.   Петър Иванов – ОУ „Драган Манчов“ – сребро

20.   Петър Узунов – СУ „Черноризец Храбър“ – злато

21.   Силвия Гелина – МГ – бронз

22.   Тодор Селимов – МГ – бронз

23.   Веселина Цветанова – МГ – злато

24.   Величка Желязкова – СУ „Патриарх Евтимий“ – бронз

25.   Венета Митрушева – ОУ „Димитър Талев“ – злато

26.   Йоан Саламбашев – МГ – сребро

Във финалния кръг на IV международен турнир „Математика без граници“ отборът на третокласниците Алекс Вецев и Димо Събев от ОУ „Васил Петлешков“ и Максим Пашов от ОУ „Елин Пелин“ завоюва бронзов медал. Габриела Петрова спечели сребърен медал в отборно класиране с Ивелина Павлова и Петър Иванов. Другите два сребърни медала в отборната надпревара бяха за Даниел Лалов, Калоян Хаджистанев и Виктория Димитрова, както и за Бойко Димов, Георги Палазов и Иван Арабаджийски.

DSC01624-1024x577

Златни медали отборно завоюваха също: Демира Недева, Христо Георгиев, Петър Узунов; Атанас Бунтов, Габриева Чавгова, Селвия Гелина;  Атанас Семов, Димитър Тодоров, Теодор Селимов от МГ; Климентина Савова, Веселина Цветанова, Зорница Асанска от МГ