0,,17268001_401,00
Английската гимназия гони по успех учениците от Шанхай, които са с най-високи резултати от тестовете PISA за грамотност по математика, четене и природни науки. Учениците от езикова гимназия “Пловдив” имат с 88 точки повече от средния резултат на PISA за държавите в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Това ги нарежда близо до 15-годишните от Шанхай (Китай), които оглавяват класацията. Резултатите на пловдивските ученици от елитното школо са почти еднакви с тези на децата от Сингапур, които са на второ място в класацията, и повече от тези на европейската държава с най- много точки – Лихтенщайн.
За проуването в България от всяко училище на случаен принцип са били избрани 35 ученици. Тестът бе проведен през април 2013 година. Учениците от Английската имат със 143 точки по-висок резултат от средния за България – 439. Печалният извод от анализа на успеха на 15-годишните българчета като цяло е, че са на опашката на Европа по функционална грамотност. Те се справят добре с елементарните сметки, знаят формулите, но не могат да правят връзка с реалния живот и да мислят.
18 са училищата от региона, включени в най- авторитетното международно изследване. Другата езикова гимназия е “Иван Вазов”, Хуманитарната и Математическата. От СОУ-тата под тепетата са били избрани “Св. Седмочисленици”, “Кл. Охридски” и “П. Хилендарски”. Деветокласниците, решавали теста, са и ученици от професионалните гимназии по кожени изделия и текстил, по хранителна техника и технологии, по туризъм, строителство и архитектура, Търговската. Асеновградските училища в изследването са ОУ “Н. Вапцаров” и професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии.Проверени са знанията на учениците от първомайското СОУ “Проф. Асен Златаров”, карловското ОУ “Райно Попович” и ОУ “Хр. Смирненски” – Ново село.