Правителството отпусна 14 млн. лева за преносими компютри на училищата

14 милиона лева за покупка на преносими компютри за учители и ученици отпусна днес правителството. С парите ще бъдат закупени 16 000 лаптопа – 12 000 за ученици, които нямат такива, а останалите 4 000 ще бъдат предназначени за нуждаещи се училища и учители. Средствата от държавната хазна ще бъдат преведени по бюджетите на първостепенните разпоредители. Устройствата ще се използват за електронно обучение и при карантиниране на ученици.

Парите ще се разпределят пропорционално според броя на учениците и преподавателите, след което училищата трябва да организират купуването на техниката – още в следващите седмици, по възможност до края на годината.

” Устройствата трябва да обезпечат в по-голяма степен обучение от разстояние в електронна среда, но най-вече ползването на електронни ресурси в училище. Досега не е имало учители, които да не преподават заради липсата на компютри, но имаше ученици, които не бяха част от учебния процес”, каза на брифинга в Министерски съвет министърът на образованието Красимир Вълчев. В цялата система на образованието в страната в момента има около 700 000 ученици и около 90 000 учители, от които 67 000 са в училищата. Само преди месец проучване на синдикатите показа, че 45% от преподавателите нямат служебен лаптоп.

Купуването на техниката ще става при определени правила. Основното ще е функционалност на устройството. Предстои да бъде дадено указание лаптопите да бъдат купувани от производители, а не само от един. Те трябва да имат и определени технически характеристики – заздравен корпус, тъчскрийн и клавиатура, дълготрайност на батерията.

Вълчев увери, че това не отменя обещанието за осигуряването на още 80 000 компютъра, които ще бъдат закупени с европейски средства, но обясни, че самата процедура по финансирането от ЕС ще отнеме повече време.

Към днешна дата 321 са случаите на коронавирус сред учители и ученици, както и сред децата и персонала на детските градини в цялата страна, каза още Вълчев на брифинга. 162 ученици са с положителни проби, 159 са педагозите, носители на вируса. Това означава среднодневно по 5 ученици и по 5-6 учители

„99,7% от системата учи присъствено, което не е над пропорциите на заболеваемостта в страната. Категорично засега не предвиждаме цялостно затваряне на училищата. Целта ни е максимум присъствено обучение до края на годината, като най-голямата трудност очакваме през седмиците на грипните вируси”, заяви Красимир Вълчев.

Все пак тече подготовка и за обучение в електронна среда от разстояние, каквото прилагат всички класове под карантина.