Автономията според парите на вузовете, предлагат от Министерството на образованието

51172

Обвързване на автономията с издръжката на университетите обмислят в Министерството на образованието и науката.  Идеята ще бъде обсъдена със Съвета на ректорите дали, където ще се дебатира налага ли се промяна на Закона за висшето образование. Целта е академичната автономия да бъде съчетана с разходването на публичен ресурс, обяви пред журналисти в Дома на Европа вицепремиерът и образователен министър Меглена Кунева по повод скандала с Медицинския университет в София.

Тя заяви, че не толерира каквото и да било нарушение на закона, затова е поръчала планови проверки на всички медицински университети. Единият проверен е именно МУ-София.

По думите на министъра, когато има нарушения, единственият начин да бъдат преборени, е да се извадят на светло.

„Нарушенията бяха толкова сериозни, че нямахме друг начин, освен да поискаме цялата държавна машина да заработи за установяване на истината“, коментира тя и увери, че екипът, правил одита, е 100% професионален. Този екип ще продължи да работи във всяка сфера, свързана с работата на МОН.

Вече е образувано досъдебно производство срещу бившия ректор на Медицинския университет в София. Сред обвиненията срещу него са действия по незаконосъобразно премахване на Студентски стол № 8 чрез провеждане на открита процедура на избор на изпълнител, както и изнесено платено обучение от 2014 г. до 2016 г. в Швейцария и Кипър на 146 чуждестранни студенти.Те са приети без полагане на изпит по химия и биология, а само с тест за владеене на английски език. Това е в нарушение на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по „Медицина“ и „Дентална медицина“.

Кунева коментира и жалбите на училищните директори, които недоволстват, че смяната на имената се е отразила на бюджетите им.  Един директор казал, че 500 лева му струва смяната на табелата и печатът. Кунева проверила и установила, че печатът е 47,90 лв. с ДДС. Цените на табелите варирали между 100 и 150 лв.

1 КОМЕНТАР

Коментарите са затворени.