6169-800-0

Графа за похвали в ученическите бележници, а не само за забележки. Това обеща просветният министър Меглена Кунева днес след среща с второкласника Боян Ганев от столичното 51 СОУ. Преди дни момчето написало отворено писмо до нея с искане в бележниците да няма само критики, а и насърчения за ученика.

Според детето забележката е вид наказание и бележникът, наред с оценките за успех, служил за отбелязване единствено на лошите постъпки и така добрите прояви се игнорирали.

“Когато те похвалят, ти порастват крила. Привърженик съм за поощряването на добрите постъпки и ще се боря срещу агресията в училище“, заяви при срещата си с осемгодишния малчуган Кунева.

Тя ще предложи на експертите промяна в съдържанието на бележника за следващата учебна година. Според нея графата “забележки“ може да бъде заменена с по-неутралното “бележки“.

Според Боян Ганев ако системно се поощряват добрите постъпки, това би намалило агресията между учениците, а нареждането на учителя: “Дай си бележника!” нямало да звучи страшно.

“Има два начина на мислене. Единият е оценка и строг контрол. Другият е от първи до четвърти клас да не се напрягат децата. Аз бих казала – окуражете ги и те ще извадят най-доброто от себе си. Гледната точка на Боян подкрепя второто и се надявам това да се сбъдне“, коментира Кунева.