Учениците от ПГ по туризъм приготвиха традиционни храни и напитки, постери и сувенири, презентираха на английски и немски

Кулинарни шедьоври съпроводиха празника по повод Европейския ден на езиците в Професионалната гимназия по туризъм „Проф. Асен Златаров“. Както подобава на профила на училището, събитието се проведе в Учебния ресторант, където учениците от различните специалности подредиха оригинални щандове с постери, сувенири и, разбира се, традиционни храни от 10 държави. Най-ентусиазирани бяха осмокласниците – новото попълнение в гимназията, които донесоха картички, плакати и книги, за да обогатят презентациите.

Посетителите нямаше как да сбъркат пред щанда на коя държава се намират, тъй като от всеки звучеше характерна за страната музика. Особен интерес предизвика този на Гърция, не само заради дзадзикито и хапките с морски дарове, но и заради прецизната подредба и настроението от сиртакито. На турския щанд можеха да се опитат сиропирани сладкиши и сутляш, а този на Русия се отличаваше с матрьошките. На българския щанд се усещаше уханието на топла погача, край която учениците бяха подредили мускалчета с розово масло. Великобритания, Италия и Португалия също бяха представени с нестандартни презентации. Гимназистите споделиха любопитни факти за езиковото многообразие, някои от които прозвучаха на английски и немски – езиците, които се изучават в училището.

Директорът Мариана Маджирова поздрави организаторите и участниците и насърчи учениците да изучават чужди езици, защото те са средство както за постигане на по-добро междукултурно разбирателство, така и залог за бъдеща професионална реализация.