Деца от уязвими групи издирват рецепти от Куртово Конаре, работят на грънчарско колело и стават репортери

Артисти, художници и музиканти гостуват на дискусионния клуб в читалището

028057335

Кулинарен кръжок ще издирва, събира и записва традиционни рецепти от Куртово Конаре. Любопитната инициатива е част от проекта „Децата – нашето бъдеще”, спечелен от местното читалище „Любен Каравелов”.

„В рамките на две години ще работим за децата на Куртово Конаре. Насочили сме се към уязвимите групи – роми, сираци и такива, чиито родители работят в чужбина. Целта е да ги привлечем към нашите дейности, за да не допускаме отпадащи от училище, защото учениците все по-трудно се задържат в класната стая”, обяснява секретарят на читалището Емилия Шушарова.  Децата от ромски произход в училището и детската градина са по равно.

Освен участие в кулинарния кръжок, децата могат да избират още четири творчески ателиета- грънчарство, фолклор, работа с природни материали и клуб „Млад репортер”. За младите майстор-готвачи в читалището ще бъде оборудвана мини кухня, където да правят демонстрации. Партньор по проекта е „Слоу фууд” с подкрепата на координатора на движението за България доц. Десислава Димитрова. Тя дала идея на финала да бъде издадена и книжка с традиционни рецепти. Най-интересните ще бъдат предложени в менютата поне на два местни ресторанта с идеята за подпомагане на местния бизнес.

По-големите ученици ще бъдат привлечени към дискусионен клуб. Те сами ще поставят темите, които ги вълнуват и по които искат да се дебатира, а читалището се наема да кани, както психолози, така и изтъкнати творци – артисти, музиканти, художници, които децата харесват и на които искат да зададат въпроси..

Предвиждат се и две познавателни посещения – до Червената църква край Перущица, която е само на 15 км от Куртово Конаре, и в двораца „Кричим”, където посещенията стават със специално разрешение от НСО.

„Независимо, че сме читалище, ние сме гъвкава организация, отворена за различни идеи”, обяснява активната дейност Емилия Шушарова.