Жонгльори, улична клоунада, плоски рисувани кукли и живи статуи на театралния фестивал „Двама са малко, трима са много”

izlojba 3

Кукли, декори, и скици от миналия век събира в ретроспективна изложба Пловдивският куклен театър. Експозицията, която ще бъде открита на 2 септември в Градската художествена галерия, представя още фотографии и лакати на някои от емблематичните спектакли от зараждането на театъра през 1946 година до днес. Първото пловдивско представление е изиграно на 6 януари 1947 година, но от тогава няма запазени кукли, тъй като театърът не е разполагал със собствена зала. Това е събитието, с което ще бъде даден старт на XXII издание на Международния куклено-театрален фестивал „Двама са малко, трима са много”.

izlojba 1

Човекът. Това е мотото на 22-то издание на тазгодишния фест, който ще се проведе от 2 до 6 септември. В своята история фестивалът е бил посветен на въображението, на духа, на приказката и вълшебството, но преди всичко на човека – малкия и големия. Човекът като създател и посланик на смисъл. Афишът включва 15 заглавия, които ще се играят в залите на Кукления, Драматичния и театър „Хенд”. Модулът “TheatAir” е посветен на улични спектакли и пърформанси, клоунада и композиция от живи статуи, създадени изцяло за открити пространства.

Премиерното заглавие, с което по традиция пловдивските кукленици дават старт на форума, този път ще е „Дама пика“. Режисьор на спектакъла по текстове на Пушкин е Веселка Кунчева.

За фестивала пристигат артисти от Испания, Италия, САЩ, Израел, Португалия, Словения, Гърция и Литва, както и родни кукленици. Майстор клоунада от Нова Зеландия и жонгльор от България ще направят колаборация на Главната улица. Двете италиански трупи ще представят клоунада, каквато се играе по улиците на Венеция, и марионетен театър. Гърците идват със спектакъл за възрастни, изигран с плоски рисувани кукли. Гостите от Любляна влизат в афиша с театър на сенките и изключително впечатляващото заглавие „Лалето, патето и смъртта”. За пръв път гостува куклен театър от Литва.

bourgas 1

Столичният куклен театър се представя с „Момче и вятър” на Петър Пашов, а старозагорските куклени артисти ще изиграят улично представление с традиционни български предмети от селския бит. Финал ще сложи театър „Хенд” с „Голият крал”.

Участниците ще се оценяват от авторитетно международни жури в състав Марияна Петрович, Константин Кирилов и Андрей Запорожки. Всички те са чужденци, за да се избегнат всякакви пристрастия при присъждане на отличията, тъй като повечето наши режисьори и театроведи са постановчици и заглавията им са в днешните афиши.