Начални учители представиха добри практики за мотивация на децата от 1 до 4 клас на онлайн работна среща „Формиращо оценяване в условия на ОРЕС“

Разиграване на етюди със средствата на кукления театър помагат на третокласници и четвъртокласници да овладяват по-лесно новите знания по английски език. Куклите обясняват едни на други личните местоимения, единствено и множествено число. Техниката „Артисти“ бе представена като добра практика на ОУ „Васил Левски“ от преподавателя по чужд език Ивета Топова.

Повече от 70 начални педагози се включиха в онлайн работна среща “Формиращо оценяване в условията на ОРЕС с цел мотивиране на учениците за активно включване в учебния процес”, организирана от РУО Пловдив. Идеята на експерта по начално образование Марияна Механджиева бе да срещне колегите си, макар и във виртуална среда, за да споделят опит за обучението от разстояние, което е изключително предизвикателство не само за тях, но също така за децата и родителите.

Друга от техниките на Ивета Топова, която дава резултат, са видеа, където децата влизат в ролята на учител и със свои думи обясняват на съучениците си, например как се използва глаголът „съм“. Заснетите от учениците видеа се качвали в classroom на съответния клас и се коментирали по време на часа.

„Това е начин да се възпитават презентационни умения, да се изграждат междупредметни връзки, а и родителите да подкрепят образователния процес, тъй като трябва да помогнат на детето си за направата на видеото“, обяснява Топова. Тя използвала активно и интерактивната платформа Liveworksheets, която позволява автоматична оценка на работата на учениците, понеже не е необходима отделна регистрация за всяко дете, а диктовката или тестът му се споделя в classroom. Живите работни листове, направени като игра, позволявали на децата да се върнат и втори път да я изиграят, ако получат знак, че са допуснали грешка.

Колежката й Юлия Кикрили използва техниката „Колко знам“ с първолаците и второкласниците, като в края на урока по четене, например, задължително обясняват и повтарят непознатите думи. Със зелено, жълто и червено емотиконче на екрана децата дават знак до каква са разбрали съдържанието.

При работата си с първокласниците, на които също се наложи да учат от разстояние в електронна среда, Людмила Балабанова от НУ „Христо Ботев“ поставя точки и в края месеца всеки от тях получава медал. А на победителя връчват купа. Децата, които подарят книга за библиотеката на класа, трябвало първо да я представят, а наградата е картинка за оцветяване с любимия приказен герой.

„Завърши изречението“ е техниката, прилагана от началния педагог от ОУ „Райна Княгиня“ Славка Джурджева, която давала добри резултати не само в работата по български език, но и по математика.

„В 20-минутен онлайн учебен час учителят трябва да получи обратна връзка за поставените задачи и да въведе новия материал, което е изключително трудно“, коментира Стоянка Каръкова от ОУ „Душо Хаджидеков“. Тя прилага три техники – „Светофар“, „Плодно дърво“ и „Кахуут“. При първата ученикът си изработва три кръга в цветове на светофара, като всеки носи послание: зелен – Аз знам! Успях; жълт – Не съм сигурен, имам нужда от помощ; червен – Не успявам. Това е сигнал за преподавателя какъв процент от децата се справят, за да прецени как да продължи нататък. Втората техника дава обратна информация как е преминал часът: ако детето посочи ябълка, значи работата му е била полезна, зелено листо е знак, че не всичко се е получило, но е опитало, а жълтото – че не може да се справи и има още върху какво да работи.

Как се справят началните учители в училищата с концентрация на деца от уязвими групи?

„За нашите ученици българският език не е майчин и работата в ОРЕС е изключително трудна, защото трябва да формираме умения за разбиране на съдържание по който и да е предмет“, поясни Румяна Гайдарова от ОУ „Димчо Дебелянов“.

Тя сама съставя текстови задачи по математика, в които присъстват дейности от ежедневието на децата, а едновременно с това се формират и социални умения – детето тръгнало на пазар с 5 лева, купило си топка за 2, срещнало дядо си, който му дал още 1 – колко му останали.

Заданието в часовете по изобразително изкуство е децата да нарисуват рисунка на тема „Рожден ден“ с топли цветове. Урокът прелива в усвояване на умения за общуване, като например какви вежливи думи да използваме, за да поздравим приятеля за празника му. За да разбере каква е емоционалната нагласа на децата, Гайдарова често ги карала да рисуват настроението си.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.