Първокласникът Асан пробва какво е да свириш на цигулка, сърца и приказни герои оживяха върху бяло платно на панаира в двора на НУ „Кирил Нектариев”

„Чух музиката в двора на училището и веднага хукнах насам”, казва Тома Огнянов, докато старателно изрязва цветни фигури от гланцово блокче, за да ги залепи върху контурите на белия лист. Шестокласникът е сред десетките деца, които се включиха днес в работилниците на открито в двора на НУ „Кирил Нектариев”. След като цяла ваканция играл основно футбол, момчето избра да разнообрази заниманията си седмици преди началото на новата учебна година и седна на масата, където се изработваха кукерски маски.

Над 30 културно-образователни инициативи накараха малчуганите от квартал „Столипиново” да се включат в първото издание на Детския панаир, който ще се провежда днес и утре. Събитието е част от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата” и се реализира от фондация „Изиарт” с председател Станка Желева. Дъщерята на президента Жельо Желев (1990-1997), заедно със съпруга си- колумбиеца Адриан Вела Усме, вече четири години водят безплатни ателиета за деца в музеите. През летните месеци организират Детски панаир, който вече се проведе в Благоевград, Русе, Бургас, София, Враца. А сега е в Пловдив.

За децата, които се интересуват от изкуство, бяха предвидени работилници по стъклопис, където те рисуваха цветя и животни. Особено оживление кипеше на щанда за ръчна направа на сапуни. Майсторките бяха основно момичета, които внимателно следваха инструкциите да загреят сместа и след това да я изсипят в избраната от тях форма. Второкласничката Мелиса избра червеният й сапун да добие формата на зайче, което да подари на по-малката си сестра. В съседство до нея Анка нижеше гердан от разноцветни мъниста за майка си. А на грънчарското колело Минка сама извая вазичка, която обеща да подари на госпожата в училище за първия учебен ден.

В ателието, посветено на културно-историческото наследство на Пловдив, децата от етноса с истински ентусиазъм апликираха птици от мозайките на Голямата базилика. Работилницата за боди арт също събра желаещи да пробват уменията си да рисуват, други път с готовност влязоха в ролята на модели.

Опашка от желаещи се изви за участие в музикалната работилница. Малчуганите имаха възможност не просто да пипнат, а да посвирят на истинска цигулка. Сред тях бе и първокласникът Асан, който успя да произведе сол и ре. Сърца и приказни герои оживяха върху петметровото бяло платно, опънато на школската ограда.

Основната цел на панаира е децата да бъдат въведени в света на изкуството и културата, като се организират творчески ателиета на открито, в музеи и галерии. Събитието е част от официалната програма на Европейска столица на културата.