Звънци, хлопки, мечка и танцьори огласиха СУ „Св.св. Кирил и Методий“ за Сирни заговезни

Кукери прескачаха ритуалния огън в двора на СУ „Св.св. Кирил и Методий“ за Сирни заговезни. Учениците от професия “Танцьор” пресъздадоха кукерските игри, огласяйки със звънци и хлопки училището. Колкото по-силен е звънът, толкова по-далече бягат злите сили, обясниха участниците в маскарада. Предрешена като мечка, зрелостничката Светлозара Благоева се оказа голямата атракция, водена от своята съученичка от 11 клас – Яна Димовска, облечена в мъжка носия и с мустаци. Както повелява традицията, двете роли се изпълняваха от момичета, а учениците от всички класове се изредиха да пипат симпатичния мечок за късмет.

В края на ритуала бе спазена и друга традиция – прескачането на огъня, в която се включиха от най-малките до най-големите ученици.

„Помнете само доброто, лошото го забравяйте, за да не трупате негативни емоции и да бъдете щастливи. За да обичаш някого и да бъдеш добър, трябва да си се освободил от обидата и негодуванието, а това именно е прошката“, обърна се към децата директорът Таня Николова.

След което всички по ред се засилиха да прескочат ритуалния огън, припомняйки символиката на обичая Поклади, че пламъците пречистват и от другата страна си нов човек.

Училището бе домакин и на благотворителна акция “Да вържем мартеничка заедно”. В инициативата се включиха ученици от 3 и 4 клас и деца от подготвителните групи от ДГ “Елица” и ДГ “Дружба” . Заедно с техните учители изработиха мартенички и пролетни картички, които ще бъдат изложени на традиционния мартенски базар, а събраните средства ще бъдат дарени за пострадалите от опустошителните заметресения в Турция и Сирия.