Защо трябва да прощаваме – с разговор за силата на думите започнаха часовете през последния учебен ден преди Сирни Заговезни в СУ „Св.св.Кирил и Методий“

Звънци и хлопки огласиха днес двора на СУ „Св.св. Кирил и Методий“ по време на голямото междучасие, когато кукери гониха злото със страховити маски и костюми. Учениците от професия “Танцьор” пресъздадоха кукерските игри, за да пропъдят болестите и раздора. Колкото по-силен е звънът, толкова по-далече бягат злите сили, обясниха участниците в маскарада. Предрешена като мечка, зрелостничката Петя се оказа голямата атракция, водена от съученичката си Роси Бекярова, облечена в мъжка носия и с мустаци. Както повелява традицията, двете роли се изпълняваха от момичета, а учениците от всички класове се изредиха да пипат симпатичния мечок за късмет.

Отбелязването на Сирни Заговезни днес се проведе в рамките на седмицата на добротата „Аз съм добър, ти си добър, ние сме добри“. Инициативата се реализира в училището за втора поредна година.

Защо трябва да прощаваме – с разговор за силата на думите започнаха часовете през последния учебен ден преди Поклади.

Децата от 2 б клас се хванаха в кръг на доброто, за да си поискат прошка. На въпрос на зам.-директора Симеон Чуканов знаят ли какво е хамкане, учениците един през друг се надпреварваха да обясняват: на червен конец се завързват халва или яйце и трябва да успееш да ги хванеш с уста, но без да си помагаш с ръцете. И понеже кръгът дава сила и събира всички заедно, второкласниците се хванаха за ръце, за да поискат и да дадат прошка. „Прощавай!“, обърна се Павел към Бети, а тя отвърна: „Простено да ти е!“. След тях и останалите в кръга помолиха да не им се сърдят за грешките. Специално за днешния ден Сияна, Хриси и Димитър бяха дошли на училище с народни носии.

„Моята е била някога на баба ми Дора от Чешнегирово“, обяснява Сияна, облечена с червен сукман, препасан с пъстра престилка. Не може да изброи хората, които знае – толкова са много, защото освен, че е в паралелка със засилено изучаване на хореография, танцува с майка си в самодеен фолклорен състав. Баща й пък се учил да свири на гайда, за да им акомпанира.

„Думите имат сила, нали знаете. Помнете само доброто, лошото го забравяйте, за да не трупате негативните емоции и да бъдете щастливи. Едно от най-важните качества е добротата. За да обичаш някого и да бъдеш добър, трябва да си се освободил от обидата и негодуванието, а това именно е прошката“, обърна се към децата директорът Таня Николова.

В голямото междучасие всички по ред се засилиха да прескочат ритуалния огън в двора на училището. Началото поставиха кукерите и момичетата от специалност „Таньор“. Пламъците му пречистват и от другата страна си нов човек, който да носи добро през цялата година, символиката на обичая поклади преподавателят по хореография Нели Карабахчиева и поведе хорото, на което се хванаха ученици и учители от цялото училище.