В навечерието на Сирни заговезни ученици прелетяха над огъня, пожелавайки си здраве и сила

„Да потъне вдънземя злото“, нарекоха кукери с пищно украсени маски и двуметрови шапки, опасани през кръста с малки звънчета и хлопки. Зрелищният им танц се състоя в двора на Спортното училище, където днес отбелязаха Сирни заговезни. Гвоздей на празника бяха кукери от читалището в Раковски, които пресъздадоха обичая за погонване на болестите и злите сили.

„Песпонеделник, Ората или Поклада е стародавен обичай и символизира зараждането на новия живот. Сирни заговезни поставя началото на Великия пост, на този ден искаме прошка, за да пречистим душите си и да изпълним с мир и любов сърцата си“, припомни преподавателят по български език Илияна Чукова, облечена в тракийска народна носия. За музикалния съпровод, който предаде още по-голяма автентичност на празника, се погрижи 14-годишният гайдар Николай Бисеров.

Край училищната фасада бяха изложени маските от картон и разноцветна вълна, изработени в часовете по изобразително изкуство под ръководството на Владимир Паскалев. Учениците първо проучили традицията в различните краища на България, след което избрали как да я претворят в маски и костюми.

Прескачането на огъня, символ на пречистването и новото начало, се оказа кулминацията на празника. Директорът Ружка Генова припомни, че някога хората са вярвали във всемогъщата сила на огъня и че така се изгаряли злите духове. След като се помолиха за здраве, сила и късмет, всички поред се засилиха да прескочат огъня. За да не бъдат допуснати инциденти, на място бе и представител на противопожарната служба.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.