Сред личностите, удостоени с такава чест, са Ела Фицджералд, Мария Кюри, „Бийтълс“, а вече и Петър Гайдаров

petar-gaydarov

Астероид с диаметър между 2 и 5 километра, открит през 2000 година от обсерваторията в Ню Мексико, вече носи името на бившия ученик от Математическата гимназия Петър Гайдаров. Това съобщават в официално писмо до семейството и училището от Масачузетския технологичен институт. Причината за решението на  един  от най-реномираните унивреситети в света, който се намира в Бостън, е втората награда от научната надпревара за ученици Intel ISEF 2015, спечелена от Петър.  Бившият зрелостник на пловдивската елитна гимназия сега е студент първокурсник в Кеймбридж и е удостоен с честта  на негово име да бъде кръстен астероид. По-малко от 20 000 човека в света са получили подобно високо признание, сред които знаменитости като Ела Фицджералд, четиримата от “Бийтълс”, Мария Кюри.

Петър вече притежава официалните документи с подробна информация за местоположението на неговия астероид под номер 31890. Той се намира близо до основния астероиден пояс .

Петър Гайдаров бе единственият български математик, избран да участва със свой проект в  INTEL ISEF-2015 – най-голямата научна надпревара за ученици. На престижното състезание премериха знания и умения гимназисти от 70 държави, които показаха своите независими изследвания. Проектът на Петър бе свързан с паркиращите функции.