СУ „Св.Софроний Врачански” участва в три срещи за обмяна на опит по националната програма „Иновации в действие”

Кристална топка на добротата премина от ръка в ръка, докато третокласници изреждаха думи като уважение, състрадание, закрила, прошка, грижа, отзивчивост и уважение. Урокът игра на тема „Раздай доброта” се разигра в час по гражданско образование на старши учителя от СУ „Св.Софроний Врачански” Минка Кирова. В него бяха въвлечени не само децата от 3 б клас, но също ученици и учители от варненското ОУ „Цар Симеон I”. Те бяха в града под тепетата по националната програма „Иновации в действие”. Освен че обмениха идеи как иновативните практики променят обучението, гостите имаха възможност да се запознаят с част от инициативите в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата и да посетят културно-исторически обекти.

Като иновативно училище, СУ „Св. Софроний Врачански” участва в три срещи за обмяна на опит и добри практики. Третокласниците върнаха визитата на варненските си връстници и участваха в „Училище за успешни личности”.

„Наблюдавахме урок в 3 клас за екипна работа, в която групите работиха по различни задачи и проблеми, свързани с българския бит и култура – кулинария, бродиране, представяне на национални природни и културни забележителности. В класната стая ни посрещнаха с усмихнатото слънчево лице на посланието „Предай нататък добротата“, което те приеха при гостуването си в нашето училище с обещанието да го пренесат в тяхното училище и в техния град”, разказа Минка Кирова. Пловдивските деца също се включили в урока, присъединявайки се към презентацията на работата на екипите.

Тъй като посещението съвпаднало с Деня на народните будители, двете училища участвали заедно в общоградското поклонение пред паметника на Паисий Хилендарски. След което посетили делфинариума, зоопарка и видели българския военен кораб, миненосец „Дръзки“, известен с действията си през Балканската война.

Третата среща по програмата се състояла с ученици и учители от НУ “Любен Каравелов” в Съединение. Преподавателите обменили идеи относно организиране на целодневното обучение. Гостите наблюдавали уроци при главен учител Лора Митева и старши учител Дафина Петрова. Презголямото междучасие децата съвсем не хукнали за закуски, нито извадили мобилните телефони, а се хванали на хоро в двора.