Информационен семинар за образователните технологии в училище представи на учители и директори новата визия за компютърния кабинет на 21 век

15253368_1268723199856595_160006023532732579_n

Как да задържим за по-дълго вниманието на учениците в клас и да направим урока интересен, как да модернизираме обучението така, че повече деца да ходят с желание, а не с досада на училище, как да повишим квалификацията на педагозите в областта на технологиите така, че да застават със самочувствие пред интерактивната дъска.

Едно от възможните решения  се нарича креативна класна стая и бе представено на информационен семинар „Образователни технологии в училище” пред директори и учители от Пловдив и региона. Най-съвременни технологични решения, като зарядBox, въвеждането на „Облак” в училище, обучителни софтуери и възможностите за квалификация на учителите бяха презентирани от управителя на Центъра за творческо обучение Алекандър Ангелов и колегата му Благовест Папагалски.

„В компютърния кабинет на 21 век устройствата са все по-малки, но с повече възможности, стига да има воля да бъдат въведени и използвани. Нерядко се натъкваме на случаи, в които техниката стои неразопакована в училище, а инвестираните средства са огромни. Супер щастлив съм, че Пловдив не е в това число, а напротив. В момента обучаваме 40 учители и директори на 8 училища, които работят по проекта „Иновативни училища”. Те внедряват Гугъл приложението за образование. За мен е постижение, че пловдивската община е в същата платформа и прави нововъведенията, наравно с тях. Това е нов модел на сътрудничество и подражание и е пример, който трябва да бъде подкрепян”, коментира Александър Ангелов.

dscf0110

В ОУ „Ал. Константинов” вече осми месец центърът работи по проекта за внедряване на Гугъл приложението за образование. Всички учители вече имат потребителски профили, които активно използват за служебна комуникация. Въпреки че вече работят в две различни сгради, те остават свързани.

Планът за внедряване на платформата е първоначално да се работи с педагогическия екип, след това да се присъединят процесите в училището и когато има натрупани достатъчни технически умения, да бъдат включени и родителите. Използването на електронните инструменти за комуникация със семействата касае  родителски срещи, отсъствия, домашни, екскурзии, информиране на обществения съвет и настоятелството.

„Смятам, че процесът на убеждаване на училищната общност, че това е верният път, върви  успешно. Учителите са били разочаровани от псевдоиновативни проекти. Пречка се явяват и отношенията в един колектив, но постепенно разбират, че са изправени пред едни и същи предизвикателства и всички заедно биха се справили по-добре”, коментира Ангелов.

През януари Центърът за творческо обучение ще участва на най-голямото изложение за образователни технологии в Лондон с екип от 5 души.