По 70 млн. са заложени за капиталови разходи в образованието през следващите три години, каза в Пловдив министърът на образованието

„Ще настоявам за строеж на поне едно училище в Пловдив”. Това заяви тази сутрин министърът на образованието Красимир Вълчев преди участието си в конференцията „Компетентностно базирано образование – педагогиката на 21 век“ по повод 35 години от създаването на Педагогическия факултет на Пловдивския университет.

„В проектобюджета има предложени 70 млн. лева за капиталови разходи през следващата година. Предполагам, че ще бъдат утвърдени. Точната разпоредба в чл. 101 от проектобюджета е за 3-годишна програма, като за всяка се предоставят по 70 млн. за строеж на детски градини, дострояване на училища и изграждане на нови. Най-голям проблем има в София, след това се нареждат Пловдив, Варна и Бургас. Към тези градове ще бъдат насочени основната част от средствата, както и в Сливенско. В другите региони проблемът е значително по-малък. Трява да преминем и към едносменен режим. Все повече проучвания показват, че, когато децата започват по-късно училище, те са по-мотивирани да учат, мозъкът им работи по-добре. А училищата с концентрация на деца от уязвими групи са повишили посещаемостта“, обясни министър Вълчев.