“Ще има изпити за 4, 7, 10 и 12 клас. Ако са повече карантинираните, може някои да се проведат онлайн“, каза министърът на образованието

„Не мисля, че ситуацията ще позволява трайно връщане на всички ученици до пролетта, по-скоро частично или редуване”. Това предположи като възможен вариант министърът на образованието Красимир Вълчев по Канал 3. Според него сложната ситуация с коронавируса и присъствието на учениците в училище ще продължи поне до април-май догодина. Той бе категоричен обаче, че не могат да оставят за толкова дълго време децата затворени по домовете им.

“Ще има изпити за 4, 7, 10 и 12 клас. Ако са повече карантинираните, може някои от тестове да се проведат онлайн”, каза Красимир Вълчев.

Той заяви, че страната ни е успяла бързо да организира онлайн обучение и припоммни, че близо 4,8 млрд. е бюджетът за образование, отпуснати са 14 млн. за техника, 15 млн. – за подпомагане на бюджета на министерството, пренасочени са и други средства. По думите му училищните бюджети са по-добре отколкото миналата година, над 85% от средствата ще отидат за оборудване, пречистватели на въздуха, дезинфектанти, всяко училище решава само как да ги разходва.

“Нямаме възможност да дадем на всяко дете устройство, ще бъдат закупени около 107-108 хиляди. 20 000 устройства са в процес на доставка, други 18 000 вече са пристигнали. Малко над 30 000 деца не учат поради липса на електронни устройства. Има и деца със скъпи смартфони, но те не са ангажирани в образователния процес”, обясни просветният министър и за пореден път припомни, че училищата могат да се подкрепят помежду си с техника.