Предвижда се подкрепа за креативните учители и за развитие на култура и иновации в училищата, обяви министърът на образованието на форум „Европа в нашия дом”

Все още е рано вероучението да се въведе като задължителен предмет в училищата. Това заяви във Велико Търново министърът на образованието Красимир Вълчев по повод поредното предложение на Светия синод религията да влезе в редовната програма за всички. Вълчев припомни, че са утвърдени са три образователни програми, които позволяват да се изучава ислям, православно християнство и история на религиите и училищата сами избират по коя от тях да работят в часовете по свободно избираема подготовка. В зависимост от избора на родителите и учениците. Предстои да бъдат подготвени и учебници.

“Ако включим повече деца в СИП по религия, едва тогава можем да говорим за въвеждането на задължителен предмет. В момента законовата постановка е тази, не предвиждаме да я променяме”, поясни Вълчев и добави, че религията е приоритетно професионално направление в системата на висшето образование, но записалите се студенти са единици. Предвижда се учителите по история и философия за минат допълнителна подготовка, за да преподават религия.

В рамките на форума „Европа в нашия дом” министърът подчерта, че се предвижда подкрепа за креативните учители и за развитие на културата на иновации в училищата. Той е категоричен, че са необходими иновативни методи, за да се въвлекат в по-голяма степен децата в образователния процес.

Министърът акцентира и на посещаването на детска градина като ключов фактор, особено за онези деца, чийто майчин език не е български. Затова МОН ще подкрепи с допълнителни обучения тези деца.