Категорично не предвиждаме цялостно преминаване към електронно обучение, каза днес министърът на образованието

Четири паралелки на 1000 в страната са карантинирани от началото на учебната година,  заразените са съответно 0,01 процент от учениците и 0,09 процента от учителите, без да се смятат 16 учители в Габрово, които са първият клъстер в учебно заведение на заразата. Това каза днес във Варна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той коментира, че присъственото обучение ще остане, а електронно ще се обучават само контактните на заразените паралелки и ученици.

“Родителите могат да са спокойни. Категорично не предвиждаме цялостно преминаване на системата в електронна среда. Това, което обсъдихме и избрахме през лятото, нещо, което във всички страни се случва, е превключване за отделни паралелки. Надявам се да това да не се наложи за цели училища, цели общини и цели области. Да се надяваме, че няма да имаме значително завишаване на общия брой на заразените“, коментира министърът.

Очаква се Министерство на здравеопазването да определи прагови стойности, при които ще се дават предписания за обучение в електронна среда, но те ще бъдат значително по-високи от сегашните. Такива прагови стойности има при сезонните грипни вируси.

„Те ще бъдат прилагани на ниво община и област, но не и за цялата образователна система. Целта ни е максимум присъствено обучение. За да имаме, обаче, максимум присъствено обучение, трябва да се спазва този набор от мерки, които сме препоръчали на училищата, за да можем да се защитим взаимно едни други”, коментира Красимир Вълчев.

На въпрос дали всяко болно дете трябва задължително да бъде тествано за коронавирус, за да я е ясно как трябва да се реагира, той обясни:

“При симптоми се прави такъв тест. Иначе не се предвижда, освен ако не предпише дежурният епидемиолог задължително тестване на ученици и учители. Дискусионен е въпросът дали трябва да се намали срокът на карантина за деца, които нямат изразена симптоматика, но са били контактни и е постановено да бъдат изолирани за 14 дни. Трябва лекар епидемиолог да се произнесе. От гледна точка на образованието е по-добре да е по-кратък срокът. 14-дневният срок обаче гарантира, че ако има вирус в организма на човек, той ще се изчисти”, допълни министър Вълчев.

Относно обхватът на ученици в системата през тази година министърът заяви, че най-голямо отпадане има след 7 клас. Статистиката показва, че в прехода от 6 за 7 клас има около 500 деца, които не продължават обучението си, а в 7 клас броят им е 1500 – 2000.