Догодина ще има повече средства за модернизация на професионалното образование, ще стартира и ремонтът на вашата сграда, увери министърът на образованието

Модерна зала за практическо обучение по автоматизация откри днес министърът на образованието Красимир Вълчев в Професионалната гимназия по електротехника и електроника. Лабораторията е реновирана и оборудвана от АББ – компания, с която училището отлично партнира. Лентата на новата придобивка преряза също изпълнителният директор на фирмата за електрическо оборудване – Марсел ван дер Хук.

„Радвам се, че днес министерството, училището и бизнесът си дават среща в тази гимназия. Ние участваме в няколко програми за дуално обучение, осигуряваме и стипендии и за студенти от Техническия университет. За пловдивските ученици сме осигурили още учебни тетрадки за практическите обучения”, каза ван дер Хук и добави, че в залата ще се водят и извънкласни дейности.

Директорът Стоянка Анастасова се похвали, че в училището активно работят 6 клуба, чиято дейност се финансира от фирми партньори – по мехатроника, роботика, микроконтролери за медицинска техника, за първи стъпки в програмирането, клуб на радиолюбителя и клуб „По пътя на хартията”.

За изминалите две години бизнесът е ремонтирал и обзавел две класни стаи и пет лаборатории за практическо обучение.

Като доказателство за доброто партньорство изпълнителният директор на „Монди Стамболийски” Александър Криклер заяви, че подкрепят подготовката на учениците, както и дуалните паралелки и че очакват първите завършили да се реализират във фирмата.

Министър Красимир Вълчев обясни, че усилията на МОН са насочени да привличат повече деца към професионалното техническо образование, затова са увеличени стипендиите за специалностите с бъдещ недостиг на пазара, както и да избралите дуална форма.

„Догодина ще има повече средства за модернизация на професионалното образование. Закъсняхме с ремонтите по оперативна програма „Региони в растеж”, но преди да дойда проверих и се оказа, че няма обжалване за вашия. Имате огромна материална база, която има нужда от подкрепа, така че надявам догодина реконструкцията да е факт”, каза още министърът.