Целта ни е децата да прекарат максимално време в клас, каза министърът на образованието в първия учебен ден, когато всички училища отвориха врати при засилени противоепидемични мерки

„Целта ни е децата да прекарат максимално в училище. В предходни години сме имали по 1-2 седмици грипни ваканции, сега ще се превключва на дистанционно обучение. Няма планирано затваряне на училищата от октомври, категорично”. Това заяви тази сутрин по Нова телевизия образователният министър Красимир Вълчев.

„Нямаме представа каква ще е ситуацията, но се надяваме да не се влоши. Тази учебна година всички ще живеем в една непредвидимост, мерките, които сме избрали, предвиждат да има превключване в електронна среда”, поясни министърът.

Той увери, че има достатъчно учители, които могат да заместват колегите си при необходимост.

Вълчев коментира и носенето на маски от децата. „Всички държави имат малко или много задължения за носене на лични предпазни средства, ние сме избрали възможно най-либералния режим. Ако се откажем изцяло от маските, ще минем на варианта да затваряме цели училища”, подчерта Красимир Вълчев.

Той припомни, че препоръката е децата да прекарват колкото се може повече време навън. „Говорим за няколко минути носене на маска, под 10% от цялото време в училище, и не е толкова утежняващо. Важното е, че в стаята няма да се изисква носене на маска”, каза още министърът.

По думите му всички училища са се подготвили с маски. Ако някое дете отиде без маска, ще получи такава на място. Той изрази увереност, че и учителите, и родителите ще положат старание да обяснят на децата, че трябва да я носят.