Училищата трябва да имат план за организация на работа, за могат при нужда да преминат към обучение в електронна среда, каза министърът на заседание на Комисията по образование към НС

“Взехме решение да стартираме новата учебна година в присъствено обучение”. Това каза министър Красимир Вълчев на днешното заседанието на Комисията по образованието и науката към НС във връзка с началото на учебната година. Според него това решение е единственото логично в настоящата ситуация.

Припомняме, че миналата седмица на заседание на Отрасловия съвет бе обсъдено учебната година да започне в клас, а не онлайн. Освен ако не възникнат извънредни обстоятелства, които да засегнат цялото общество. Около това решение се обединиха Министерството на образованието, синдикатите и работодателските организации.

„Факт е, че обучението в електронна среда не може изцяло да замести присъственото. В същото време трябва разработим правила за функциониране на системата в тези условия и вече го правим. Те ще бъдат най-общи по отношение на организацията и конкретни, що се отнася до така наречените „здравни протоколи”, каза още Вълчев.

Училищата ще трябва да имат план за организация на работа, за да преминат, при необходимост, към обучение в електронна среда за кратък период.

„Било то три, пет или седем учебни дни. Надяваме се и здравната система да има този капацитет бързо да направи анализ на ситуацията“, каза още образователният министър. Той посочи, че голямо внимание ще бъде обърнато на дезинфекцията в училищата.

Сред мерките за превенция са посочени различно начало на учебните занятия и различно време за междучасията, смесен модел на обучение, провеждането на последователни часове по един и същи предмет, работа в една класна стая и ограничаване броя на учителите, които преподават на отделните випуски. Всяко учебно заведение трябва да реши как да организира използването на столовата. Идеята е да бъде избегнато струпването на много хора. За момента няма еднозначно становище дали деца и учители ще носят маски. Всеки ще прецени дали да го прави и как.

Преди началото на учебната година училищните ръководства трябва да направят анализ на местата, на които се събират най-много хора.