“Нямаме право да бездействаме по отношение на тенденцията за формиране на повече на брой сегрегирани училища”. Това заяви след парламентарния контрол днес министърът на образованието Красимир Вълчев по повод предложението на МОН за промени в наредбата за организация на дейностите в училищното образование. Промените имали за цел да улеснят работата на общините що се отнася до интеграцията на ромското население. На общинските отдели по образование се дава възможност да насочват учениците към определени от тях училища извън махалата при заявено желание от страна на родителите.

“Има много райони, в които децата от ромски произход са локално мнозинство и те няма как да не бъдат сегрегирани, но в големите градове трябва да полагаме усилия за десегрегация и да не увеличаваме броя на сегрегираните училища”, смята министърът. Той е категоричен, че в промените няма нищо дискриминационно. Наредбата щяла да бъде прецизирана така, че да не е за сметка на останалите деца. Ромчетата ще бъдат насочвани към училища, в които са останали места след приемане на деца от прилежащите райони. По думите му, за да е ефективна десегрегацията, децата от ромски произход не трябвало да надвишават 10.15%. Това предполага да бъдат разпределяни равномерно в голям брой училища.

Много родители обаче скочиха, че привилегиите за едни са дискриминация за други. Независимо, че децата от ромски произход щели да бъдат класирани над приема, фактът, че за тях има специални условия вече било дискриминация към останалите.

По отношение истането на родителите за видеонаблюдение в детските градини и училища министърът заяви, че камерите не могат да заместят основния елемент, на който е базирана образователната система – доверието. Наличието им имало вероятност да демотивира учителите. Призивът към детските и учебните заведения и да положат усилия да работят повече с родителите.