„Няма как неграмотни родители да помагат на деца в 1 клас, това ще е пагубно“, коментира министърът на образованието и добави, че всеки учител може да изиска от учениците да са с маски в час

„Не можем до Коледа да оставим едни и същи деца вкъщи. Това ще е пагубно по отношение на психиката и успеваемостта. След четвъртата седмица пред електронното устройство се понижават и когнитивните способности“. Това коментира на пресконференция днес министърът на образованието Красимир Вълчев по повод множеството предложения и искания от страна на учителски групи и социални партньори за тотално преминаване към онлайн обучение във всички класове до края на календарната година.

Вълчев зададе риторичния въпрос може ли неграмотни родители, които нямат никакво отношение към образованието, да помагат на деца в 1 клас и заяви, че в случая с учениците от уязвими групи дългото отделяне от класната стая ще е пагубно, а загубите – стопроцентови. Той е категоричен, че няма как учениците да бъдат оставени у дома за три, четири или пет месеца, още повече, че през януари и февруари се очакват да настъпят сезонните грипове и тогава също ще се наложи превключване към онлайн обучение.

„Обмисляме редуване, защото ситуацията след две или три седмици няма да се подобри. Няма да се нормализират стойностите на заболеваемостта, затова следва да се мисли за графици за редуване на присъствено и от разстояние. Учениците трябва да се виждат наживо с учителя, с връстниците си, да почувстват реалното обучение, да преодолеят психическото напрежение“, коментира министърът и даде пример с държави като Великобритания, Франция и Германия, където училищата са останали отворени.

По повод страха на учителите от зараза по време на час, той заяви, че всеки учител може да изиска от учениците си да бъдат с маски в класната стая. Тази възможност ще бъде обсъдена следващата седмица и със социалните партньори.

Към днешна дата 45% от учениците се обучават в електронна среда от разстояние. 40 на сто – по решение на областните щабове, останалите – с разрешение на просветния министър. Той заяви, че не е отказал на нито едно училище да премине към онлан режим.

„Въпросът е колко временно ще бъде това. За учениците от 9, 10 и 11 клас може да е по-дълго, но за кандидат-гимназистите и осмокласниците, които са в ново училище, периодът трябва да е по-кратък. Провеждането на практики, на заниманията в спортните и училищата по изкуства трябва да става по график при отчитане на ситуацията на местно ниво. За образователната система тепърва предстоят тежките месеци. Като министър съм длъжен да бъда гласа на образованието“, каза още Вълчев.

1 КОМЕНТАР

Коментарите са затворени.