Има 4-5 случая на заразени в МОН, аз засега съм отрицателен, каза образователният министър

„Най-лесно е да затворим училищата. Правим го централно, но така жертваме качеството на образование, увреждаме психиката на децата, караме родителите да стоят вкъщи. Избрахме обаче варианта да се действа локално, за да има максимум присъствено обучение, защото вярваме, че то е най-доброто”. Това обяви тази сутрин образователният министър Красимир Вълчев.

Към момента има заразени с COVID-19 469 ученици и 453 учители. Учителите са много повече и се заразяват по-често, стигат до симптоми и боледуване. Според него образователната система не е изолирана от това, което се случва в страната. Има прагови стойности, които са подадени от министъра на здравеопазването. Той каза, че има 4-5 случая на заразени служители на МОН, но засега той е отрицателен.

„Ако 15% от учениците или учителите в едно училище отсъстват поради симптоми като тези на COVID-19, училището се затваря. Респективно – 20% от паралелката”, припомни министърът.

1889 от всички 2359 училища у нас могат да преминат към онлайн обучение след решение на директора, ако в тях нарасне броят на учениците и учителите с грипоподбни или ковид симптоми. Толкова са общо школата в „червена” или „оранжева” зона у нас, където може да се прилага новата мярка след предложение до образователния министър Красимир Вълчев и възможност да се осъществяват уроци от разстояние.

В 15 области 14-дневната заболяемост варира между 60 и 119,9 души на 100 000 население. Пловдив попада в „оранжевата зона”. Там има общо 1282 училища. В„червената” зона –  със заболяемост над 120 на 100 000 души население, пък са Благоевград, Габрово, Сливен, София-град, Търговище и Шумен. В тях има 607 училища.