Първи ще бъдат върнати в училище учениците от 7, 8 и 12 клас, каза министърът на образованието

“Завършването на срока няма да се отложи. Нямаше екскурзии, нямаше грипни ваканции. През цялото време децата са се обучавали. Учителите не са спрели да работят, дори там, където няма устройства. Имаме обхватно компесаторно обучение. Само 1% от учениците не участват по никакъв начин в обучението”. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев. По думите му, датите за матурите и националните външни оценявания също няма да се променят.

Последната седмица на януари ще се анализира ситуацията с коронавируса и от началото на февруари в клас ще бъдат върнати и големите ученици от 5 до 12 клас. Това обаче няма да стане наведнъж, а отделните випуски ще се редуват. Първи ще възстановят присъственото обучение учениците от 7, 8 и 12 клас, които ще са в клас за по седмица-две, след което ще сменят местата си с тези от 5, 6, 9, 10 и 11 клас. И така до пролетта – планът е учениците да учат, като се редуват – присъствено и онлайн.

„Учениците в гимназиален етап вече 10-та седмица са на обучение от разстояние в електронна среда, до края на януари ще станат 12. Трябва, доколкото е разумно, да ги върнем”, коментира Вълчев.

Всички ще трябва задължително да бъдат с маски в училищата. Ще се проветрява по-често, учениците ще излизат и по-често навън. Създадени са регламенти за несмесване на паралелките.

Вече 19 000 педагози са заявили желание да бъдат ваксинирани, а списъкът е отворен и продължават да приемат още желаещи, каза още Вълчев.