„Необходим ни е разговор подходящо ли е да има телевизори в детските градини“, каза министърът на образованието на конференция за влиянието на съвременните информационни технологии върху развитието на децата от 3 до 11 години

„В последните 10 години се сблъскваме с шоково навлизане на мобилните и информационни технологии в нашия живот. На прага сме на епоха, белязана от още по-мащабни дигитални трансформации. Всичко това изисква да обсъдим какво и как трябва да учат децата. Факт е, че електронните устройства ни помагат много, чрез екраните усвояваме все повече информация, но е факт, че ни и пречат. Колко ни пречат, каква е дозата, зависи от възрастта“.

Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при откриването на конференцията “Влиянието на съвременните информационни технологии върху когнитивните способности и развитието на децата от 3 до 11 години”.

Той коментира, че ако искаме да развием у децата абстрактната интелигентност и те да бъдат дигитални създатели, трябва да ползват по-малко екрани, особено в ранна възраст, защото те увреждат нервно-психическото, когнитивното и психо-емоционалното, социално-поведенческото и двигателното развитие.

По мнението на Вълчев в предучилищна възраст трябва силно да бъде ограничено използването на устройствата, защото те вредят на очите, пречат на образуването на мозъчната кора, на интелигентността, на двигателните умения, на фината моторика.

„Много детски градини нямат пари, но купуват телевизори, защото е по-лесно да оставят децата да гледат филмчета, вместо да ги обуят, да ги изведат навън и после да ги събуят. Затова ни е необходим и разговор подходящо ли е да има телевизори в детските градини“, посочи образователният министър.

Според него, ако искаме да развитием креативността, въображението, електронните устройства по-скоро водят до консуматорско ползване на информация, до плъзгане на ума, но не и до задълбочаване. Затова трябва да ги ограничим в ползването на екрани.

„Днешните деца ще бъдат активни на пазара на труда в следващите 40-50 години. През това време светът ще се промени много, ще се променят структурата и характерът на професиите. С голяма доза сигурност можем да предположим, че ще има още по-големи дигитални трансформации и почти всички професии ще предполагат по-задълбочени дигитални умения, но дигитални умения, свързани с работата и разбирането на алгоритми, а не само на дигитални ползватели. За тази цел децата трябва да имат повече знания по математика и природните науки, а при нас точно там страдат уменията“, коментира Вълчев.

По повод мерките срещу коронавируса, той каза, че на този етап не се предвижда цялостно затваряне на училища. Както и досега, отделни паралелки ще се карантинират, където се достигнати прагови стойности. Където областта е в червено, щесе  прилагат локални мерки – затваряне на повече класове, на цялото училище. Министърът призова за по-стриктно спазване на мерките.

Засега не са предвидени промени в учебните графици. Статистиката показва, че от началото на година 289 учители са дали положителна проба за Ковид-19, учениците са 286.