Трудовите договори на учителите няма да могат да бъдат прекратявани едностранно от директорите на училища, в които работят, преди да са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст при общите условия. Това предвижда една от промените в Кодекса на труда, които Министерството на труда и социалната политика публикува за обществено обсъждане. Така ще се сложи край на ранното пенсиониране на учители без тяхното съгласие.

„Пенсионирането трябва да стане по желание на колегите, най-добре е всеки фонд да прецени дали ще има възможност за пенсиониране, или ще се изчака достигането на пенсионна възраст и стаж. Приветстваме тези изменения”, коментира председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. Тя обясни, че се правят опити за ранно пенсиониране на учители без тяхното желание и това създава напрежение в гилдията. По мнението й трябва да се преустанови и практиката със срочните трудови договори на педагозите, тъй като учителската професия не е сезонна работа.

Тази година право на ранно пенсиониране придобиват мъжете на 61 г. и 3 месеца с трудов стаж 30 г. и 8 месеца и жените на 58 години и 6 месеца и учителски стаж 25 г. и 8 месеца. Те получават 10 заплати и половин накуп.

По мнението на директори тази промяна в Кодекса трябва се прилага за всички педагогически специалисти в системата на образованието, включително и директори.

Според синдикатите възможността за ползване на платен отпуск след четири месеца стаж, а не  след осем, също е положителна промяна.