Ректорът проф. Запрян Козлуджов откри днес обновения информационен център
Ректорът проф. Запрян Козлуджов откри днес обновения информационен център

 

Край на опашките и досадното чакане за студенти и преподаватели в Пловдивския университет. Висшето училище създаде първия у нас електронен университет, чиято цел е всички административни услуги и справки да се правят на едно гише. Освен, че се пести време, за в бъдеще студентите и служителите няма да се налага да разнасят документи на хартиен носител, тъй като ще се премине на безкнижен обмен на информация, обясни проф. Георги Тотков, заместник-ректор по информационната структура и оценка на качеството в университета. Чрез тази система кандидат-студентите могат да подават заявления по интернет, да внасят такси, да проверяват оценките или класирането си.

Електронният университет ще бъде от голяма полза и за преподавателите, като ще улесни работата им, уточни проф. Георги Тотков. За да заработи електронният университет, са нужни около 300 електронни подписа, които ще се ползват от половината от академичния състав в рамките на 3 години.

Имаме готовност да предложим и национален проект за електронен университет, който да съхранява и ползва базата данни на всички вузове в страната, добави проф. Тотков.

Експерименталното въвеждане на системата вече е започнало. Финансирането е осигурено по два проекта на ПУ, финансирани от ЕС, на стойност 1,3 милиона лева. Предвидено е и обучение на преподаватели, студенти и административен персонал как да работят със системата.

Днес вузът откри обновените си Университетски информационен център и Университетска информационна мрежа, където са разположени мощни сървъри, осигураващи безпроблемна работа на сложната компютърна мрежа. В началото на следващата година ПУ ще започне акредитация на дистанционното си обучение. Телекомуникации, телематика и хуманитарни науки са първите специалности, с които ще стартира новата форма. Предвижда се създаването на виртуални лаборатории и опитни постановки.

 

1 КОМЕНТАР

Коментарите са затворени.