Мнeнието на четвъртокласниците за темпото на диктовката – от „супер бавно“ до „бързо беше“

Косми от домашната котка донесоха късмет на теста от днешния изпит по български език за 4 клас. 5660 ученици от 152 училища Пловдив и областта се явиха на национално външно оценяване. То започна в 10 часа и продължи 60 минути. Учениците със специални образователни потребности можеха да работят 40 минути повече. 323 не са се явили, сочат данните на Регионалното управление на образованието. За 6 карантинирани деца са били осигурени условия да положат теста в самостоятелна стая при спазване на противоепидемичните мерки.

Още от снощи Мартина от СУ „Пейо Яворов“ мушнала в джоба на дънките косми от любимото си коте, а днес преди старта на изпита дала и на приятелката си Йоана. „Проверили сме вече, работи“, казаха доволни момичетата на излизане от изпитната зала. Справили се без проблем с всички въпроси, така че очакват висок брой точки. И на предишни тестове в училище взимали за късмет котешки косми, изкарвали шестици, затова били уверени, че и на НВО-то ще им донесат късмет.

„Сутринта мама ми лисна вода и нямах проблем с нито един от въпросите“, похвали се Жанета.

Изпитът по български език и литература включваше диктовка с 40 до 60 думи, която върви на аудиозапис. От „супер бавно“ до „бързо беше“ – такова бе мнението на четвъртокласниците за темпото на четеца. Мартин призна, че по принцип пишел по-бавно, затова изостанал, но пък след това успял да навакса пропуснатото при четенето на целия текст.

Четвъртокласниците отговаряха също на 10 текстови задачи с опция да изберат между три възможности. Имаха и текст за четене с разбиране, задачи със затворени въпроси и със свободен отговор. Децата от „П. Яворов“ бяха категорични, че когато се упражнявали в клас, решавали много по-трудни тестове от днешния.

На излизане от изпитната зала Димитър разпалено обясняваше как се е справил с творческата задача, свързана със създаване на текст. Според условието трябвало да измислят история по картина, на която се вижда как коте и куче отиват на риболов, но вместо риба, хващат ботуш.

Учителите бяха доволни, че децата са се справили с лекота, но изразиха притеснение доколко са нанесли правилно отговорите в бланката, която след това ще се сканира и оценява електронно. Максималният брой точки от изпита е 50. Утре е националното външно оценяване по математика.  Резултатите ще са готови на 7 юни.