В 20 учебни заведения на територията на Пловдив и областта са регистрирани 21 нови случаи на КОВИД-19 за изминалото денонощие, сочат данните на Единния информационен портал. В 7 детски заведения са регистрирани 7 нови положителни случаи на болестта. Наложена е карантина на контактните.

14-дневната заболеваемост е 358 на 100 000 души население, отчитат от РЗИ.

Все повече региони навлизат в тъмночервената зона и е безспорно, че сме в разгара на четвъртата вълна, заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. По повод мерките в училище той ще препоръча да се спазват по-строго, включително и в регионите, които не са достигнали 500 на 100 000 заразени: “Време е указанията на МОН за училищата да станат задължителни, да спрем събирането на деца чрез смесване на паралелките. Когато си непрекъснато с едни 20 или 30 деца ти можеш да отидеш на друго място със същите деца, но през цялото време те да са в училище с маски, но след това на един курс по танци или нещо друго се събират от няколко училища – така се губи ефектът от мерките“, коментира доц. Кунчев.

По думите му вирусът циркулира и в домоветe ни, и на улицата, и в училищата, така че ротационният принцип не би бил особено ефективен. “Това, че за момента ще учат половината класове, пък после другите, минимално намалява риска, но не може да реши проблема генерално”, допълни Кунчев.