Плакатът, класиран на първо място.

59 творби участваха в третото издание на Националния ученически конкурс за плакат

Глобалното затопляне и изменението на климата, коронавирусът, градовете на бъдещето, силата на думите и образованието като начин за постигане на устойчиво развитие – това бяха част от темите, по които твориха участниците в третия Национален  конкурс за плакат. В него взеха участие ученици от 8 до 11 клас на училищата по изкуствата към Министерство на културата.

Всички 59 конкурсни творби бяха селектирани и гласувани от компетентно жури, в чийто състав участваха представители на министерствата на външните работи и на културата, Областна администрация Пловдив, Община Пловдив, преподаватели от Националната художествена академия, АМТИИ, училищата по изкуства, както и графичните дизайнери Вълкан Вълканов и Христо Гочев.

Комисията присъди десет награди. Класираните на първо, второ и трето място ще получат стипендии при условията и по реда на Наредбата за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби.

148 точки и първа награда бе присъдена на Надежда Боянова от НХГ „Цанко Лавренов“, която е избрала темата за COVID-19. Тя е изобразила плуваща в океана маска, а мотото на плаката е „Спасение“. Отличието на МВнР е за Никол Петрова от НГПИ „Св. Лука“, интерпретирала проблема за глобалното затопляне. Младата авторка поставя въпроса „Всичко ли е заменимо“. Нина Врачева от НХГ „Цанко Лавренов“ е носител на приза на Община Пловдив. Тя също е творила по еко тема.

През 2020 година се отбелязват 75 години от създаването на ООН и 65 години от членството на България в организацията. Конкурсът, в който учениците отправят своите послания със средствата на изкуството, е посветен на двете годишнини.