Внесено е ново предложение, след като областният управител Дани Каназирева върна решението на Общинския съвет

Внесено е ново предложение с корекция за ограничаване на приема до 28 деца в група. Това заяви днес зам.-кметът по образование Стефан Стоянов на съвместна пресконференция с областния управител Дани Каназирева. Припомняме, че тя върна решенията на общинските съвети на Пловдив и Асеновград, с което се увеличава броят на малчуганите в първа и втора група на детските градини.

Един от мотивите  на областна администрация е, че  в Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование е оказан броят максимално допустими деца. В него е записано, че за целодневните и полудневните градини той е 23, а за яслите – 18 деца. Наредбата регулира и с колко може да бъде завишен броят на децата, а именно максималният е 28 в група в детските градини, а 23 за яслите.

От друга страна, освен нормативните изисквания, има здравно-санитарни – за осигуряване на не по-малко от 4 кв. метра на дете в спалните помещения и занималните, което при увеличаването на броя на децата едва ли ще може да се спазва.

„Не може да се поема риск в сегашната епидемична ситуация. Дори и 28 деца са компромис. Разговаряхме с кметовете на двете общини и се надявам, че местната власт в Пловдив и Асеновград ще вземе най-доброто и разумно решение, което да гарантира здравето и сигурността на децата”, каза Каназирева.

Стефан Стоянов, съобщи, че към момента 60% от децата в Пловдив са се върнали в детските заведения. Очаква се в края на месеца да излезе третото класиране, като свободни места има, но не във всички райони. Той допълни, че се надява до края на годината да бъдат отворени  3 детски градини и да се даде възможност на всички желаещи да бъдат записани.

1 КОМЕНТАР

  1. Каква корекция?! Ние от край време си работим с по 30 деца. Да не би да ми махнат 2 😂😂😉😉?!?!

Коментарите са затворени.