tabela-komunizam

Престъпленията на комунистическия режим в България трябва да се изучават в училище. Това реши Народното събрание, след като прие на първо четене промените в Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен. В нормативния документ е записано още, че всички държавни и общински институции трябва да премахнат от своята територия надписи, паметници, символи и лозунги, създадени през комунистическия режим в негова възхвала, сред които и на БКП.

Премахнатите паметници могат да бъдат предоставени на Музея на социалистическото изкуство. Поставянето на паметници е позволено, само ако се посочва задължително престъпният характер на режима чрез табела или изписване. В случай на нарушение глобата е 200 лева за физически лица и 2000 лв. за юридически.

Другата промяна в Закона предвижда периодът от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. да влезе в учебниците и учебните помагала и да се изучава в училище.

“За” приемането на закона гласуваха 104 депутати – от ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, депутатите от ДОСТ и част от Патриотичния фронт. Общо 46 бяха “против” – БСП, АБВ и друга част от Патриотичния фронт. Трима се въздържаха.